Orientační nabídka


 

Na Kocoura teď i vlakem do zastávky Pivovar

1
Železnice v kraji má novou zastávku, první soukromou v síti českých železnic, kterou vybudoval na své náklady majitel varnsdorfského pivovaru Kocour. Novou zastávkou se podstatně zlepší dostupnost známého regionálního pivovaru, ke kterému pořádají výlety turisté i z většího okolí.
Tisková zpráva ze dne 24. ledna 2014
 

 
 

„Zastávka, kterou vybudoval majitel pivovaru pan Šusta, je unikátní počin, který nejen přinese nové cestující železnici, ale také pomůže zvýšit turistickou atraktivitu Šluknovského výběžku," řekl k tomu radní pro dopravu Jaroslav Komínek. Vlaky linky Trilex dopravce Vogtlandbahn  objednávané i Ústeckým krajem tudy projíždí na lince z Liberce přes Varnsdorf do Seifhennersdorfu. Do Liberce se dá od Pivovaru Kocour dostat asi za 70 minut, do Žitavy asi za 30 minut. Jízdní řád nabízí spoje zpravidla každé dvě hodiny, včetně víkendů.

Varnsdorf je jediným městem v kraji, kde v posledních letech vznikly železniční zastávky, a to hned dvě. Kromě pivovaru zastavují od konce roku 2013 vlaky také na zastávce Varnsdorf staré nádraží, která je poblíž centra města a autobusového nádraží a železnici městu podstatně přiblížila. Politika zastávek na české železnici rozvoji nepřeje, řada jich je téměř prakticky zbytečných, mimo obce, a vedle toho další, které kraj dlouhodobě požaduje u obcí Vrutice, Velké Žernoseky, nebo Chomutov Písečná se připravují jen pozvolna nebo vůbec. „Chtěli bychom, aby se také stát prostřednictvím svého správce kolejí o zastávky více zajímal a nenechal investice do zastávek na nadšencích jako je pan Šusta," doplnil radní Komínek.

Připravil: DS

Foto: Věra Koutská

1
První vlak zastavuje na nové zastávce Varnsdorf Pivovar

2
Slavnostního otevření zastávky se zúčastnil i radní Jaroslav Komínek

3

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 24.1.2014 / 24.1.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém