Orientační nabídka


 

I podnikatelé mají zdarma přístup k technickým normám

MPO ČR
Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím České agentury pro standardizaci zpřístupnilo veřejnosti české technické normy. Například podnikatelé, kteří informace potřebují, se tak dostanou do on-line databáze zdarma.
Tisková zpráva ze dne 19. dubna 2021
 

 
 

„Veřejnost tak může volně nahlédnout do téměř dvou stovek českých technických norem, na které odkazují právní předpisy, jejichž gestorem je Ministerstvo průmyslu a obchodu,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Uživatelé v on-line databázi tak najdou normy, na které odkazuje například energetický zákon, zákon o pohonných hmotách nebo vyhláška o energetické náročnosti budov.“

Technické normy jsou dostupné na portále Sponzorovaný přístup, který provozuje Česká agentura pro standardizaci. „Jediné, co je potřeba k získání přístupu, je jednoduchá registrace. S orientací v obsahu databáze pomůže uživateli podrobný vyhledávací formulář,“ říká ředitel České agentury pro standardizaci Zdeněk Veselý.

"Svaz průmyslu a dopravy vítá, že Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Českou agenturou pro standardizaci zajistily přístup nejen podnikatelské veřejnosti k plným textům českých technických norem, které jsou závazné na základě právních předpisů ČR. Nyní je zapotřebí, aby se k tomu přidala i ostatní ministerstva,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

„Velmi mě těší, že se novelu zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, která umožňuje bezplatný přístup k technickým normám, v loňském roce úspěšně podařilo provést legislativním procesem,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Dejl. 

Právní předpis je mimo jiné nominován na Zákon roku 2020, kdy výsledky této ankety budou vyhlášeny už zítra, tj. v úterý 20. dubna 2021, odpoledne. Akci bude možné sledovat živě on-line na: https://youtu.be/mLYyO40aN9g.

MPO prostřednictvím České agentury pro standardizaci nabízí on-line přístup zdarma do databáze technických norem také studentům technických vysokých škol. Podrobnosti jsou v této tiskové zprávě.

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 19.4.2021 / 19.4.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém