Orientační nabídka


 

V rámci oceňování nejlepších knihovníků v kraji proběhl v knihovně křest Ďábla

V Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem v pondělí 3. října proběhlo vyhlášení výsledků 8. ročníku ocenění Knihovník Ústeckého kraje. Poprvé byli zároveň oceňováni i mladí knihovníci a knihovnice, kteří se zasloužili o mimořádný přínos knihovnickému oboru. V rámci slavnostního večera byla představena a pokřtěna také nová publikace Ďábel v knihovně a proběhla vernisáž stejnojmenné výstavy.
Tisková zpráva ze dne 4. října 2022
SVK ÚL
 

 
 

Severočeská vědecká knihovna ve spolupráci s Ústeckým krajem a Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR od roku 2015 každoročně vyhlašuje ocenění Knihovník Ústeckého kraje. V rámci této ceny se tradičně vyhodnocuje činnost knihovnic a knihovníků ve veřejných knihovnách v obcích a městech s maximálním počtem 5 000 obyvatel.

„V letošním roce se rozhodl SKIP Drsný Sever kromě již tradičního Knihovníka Ústeckého kraje udělit ještě cenu Drsný MARK / Drsná MARKéta. Toto nové ocenění je určeno mladým, kreativním a aktivním knihovnicím a knihovníkům, kteří pracují v Ústeckém kraji minimálně 5 let a svou činností se významně zasloužili o přínos knihovnickému oboru,“ vysvětluje ředitelka krajské knihovny Jana Linhartová a dodává, že koncept nového regionálního ocenění vychází z ceny MARK, jež je na celorepublikové úrovni udělována od roku 2009.

Vítězkou ocenění Knihovník Ústeckého kraje pro rok 2022 se stala paní Jaroslava Hujová z Místní knihovny Mšené-lázně, díky jejíž činnosti se knihovna stala duší společenského a kulturního života v obci. Paní knihovnice je velmi aktivní, úzce spolupracuje jak s místní školou a školkou, tak i s nejrůznějšími spolky a organizacemi, jež v obci působí. Zároveň pro knihovnu vytvořila atraktivní webové stránky a své aktivity výborně prezentuje i prostřednictvím sociálních sítí. Druhé místo obsadila paní Lenka Uhrová z Místní lidové knihovny Peruc, na třetím místě se pak umístila paní Michaela Maule z Obecní knihovny v Lipové.

Zatímco letošnímu ročníku ocenění Knihovník Ústeckého kraje dominovaly ženy, ocenění Drsný MARK patří mužským zástupcům knihovnické profese.

Prvním oceněným je pan Vladimír Kraft z Městské knihovny Litvínov, jenž vytvořil systém zážitkových lekcí informačního vzdělávání pro základní školy s cílem provést děti nástrahami moderních technologií.  K těmto lekcím zároveň rozpracoval podrobnou metodiku, díky čemuž jsou přenositelné a realizovatelné i v dalších knihovnách v celé České republice. Druhým knihovníkem, který se může letos pyšnit cenou Drsný MARK, je pan Ondřej Kunc z Městské knihovny Louny, jenž spravuje projekt Třetí věk Louny, působí jako lektor při výuce technických předmětů a organizuje exkurze v rámci České republiky a Evropy. V lounském okresu zároveň zajišťuje regionální funkce, především se angažuje v přípravě a realizaci kulturních a vzdělávacích programů pro venkovské knihovny.

Vyhlášení obou ocenění se uskutečnilo v pondělí 3. října v reprezentativních prostorách palácové vily Carla Hermana Wolfruma, kde sídlí Vědecká část krajské knihovny. V rámci slavnostního večera zároveň proběhl i křest a prezentace nové knižní publikace Ďábel v knihovně, kterou vydala Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem. Kmotrou nové knihy, jež čtenářům představuje různé ztvárnění ďábla v literatuře a obrazech, se stala krajská radní pro školství, mládež a sport Jindra Zalabáková.

Text: Jan Černecký, Oddělení komunikace SVKUL

Společná fotografie všech oceněných, kterým popřáli za Ústecký kraj radní Jindra Zalabáková a předseda výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimil Skála
Společná fotografie všech oceněných, kterým popřáli za Ústecký kraj radní Jindra Zalabáková a předseda výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimil Skála

Publikaci Ďábel v knihovně vydala Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem
Publikaci Ďábel v knihovně vydala Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem

 

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 4.10.2022 / 4.10.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém