Orientační nabídka


 

Ústecký kraj nastartuje systematickou podporu paliativní péči v hospicech a mobilní paliativní péči

V Ústeckém kraji se nachází dva kamenné hospicy v Mostě a Litoměřicích. Služby však poskytují pro obyvatele celého kraje i mimo region. Důležitost poskytování paliativní péče a mobilní paliativní péče nabírá na významu společně se stárnutím populace. Vedení Ústeckého kraje chce proto začít paliativní péči a její rozvoj systematicky podporovat. Pomohou k tomu již zavedené dotační tituly. Ředitelky obou hospiců přivítalo na úřadě užší vedení kraje bez hejtmana Jana Schillera, který se musel omluvit z plánované účasti ze zdravotních důvodů.
Tisková zpráva ze dne 1. prosince 2022
SV
 

 
 
Náměstek pro oblast sociálních věcí a statutární zástupce hejtmana Jiří Kulhánek, radní pro zdravotnictví Radim Laibl a radní pro finance Jan Růžička řešili tuto problematiku na společné schůzce s ředitelkami obou hospiců, které v Ústeckém kraji fungují. Jeden se nachází v Mostě a druhý v Litoměřicích. Společně diskutovali možnosti vhodné a systematické finanční podpory oběma těmto organizacím.

„Počet dvou kamenných hospiců v regionu považujeme za dostatečný, ale chtěli bychom podpořit rozvoj mobilní paliativní péče, dát oběma organizacím určitou finanční jistotu pro plánování investic a nastartovat tak něco, co doposud v našem regionu chybělo – systematickou podporu rozvoje těchto služeb,“ vysvětlil záměr krajského vedení náměstek hejtmana Jiří Kulhánek.

„Ústecký kraj jako jeden z prvních připravil a úspěšně realizuje dotační program na podporu zdravotní části hospicové péče. Vnímáme důležitost a nezbytnost poskytování těchto služeb i klesající finanční podporu ze strany soukromého sektoru kvůli celkové ekonomické situaci. Proto chceme řešit pravidelnou finanční podporu ze strany kraje, která dá určitou garanci pro další rozvoj paliativní péče v našem regionu,“ doplnil krajský radní Radim Laibl.

Radní pro finance Jan Růžička vidí jako jeden z prvních kroků možnost v rozšíření pravidel u již existujícího dotačního programu a jeho navýšení: „Nejjednodušší cestou je rozšířit stávající dotační program z rezortu zdravotnictví a navýšit finanční prostředky, které jsou pro program vyčleněné na rok 2023. Další kroky by měly následovat po vzniku krajského plánu pro paliativní péči. Kraj je připravený za tímto účelem ze svého rozpočtu finanční prostředky uvolnit.“

Ředitelky hospiců ocenily vstřícný přístup a záměr vedení Ústeckého kraje. Obě organizace připraví pro kraj seznam konkrétních činností a oblastí, na co by mohly systematickou podporu ze strany kraje čerpat.

Ředitelka Hospicu sv. Štěpána v Litoměřicích Monika Marková (vlevo), ředitelka Hospicu v Mostě Blanka Števicová (vpravo) a mezi nimi členka dozorčí rady mosteckého hospicu Hana Aulická Jírovcová
Ředitelka Hospicu sv. Štěpána v Litoměřicích Monika Marková (vlevo), ředitelka Hospicu v Mostě Blanka Števicová (vpravo) a mezi nimi členka dozorčí rady mosteckého hospicu a mostecká zastupitelka Hana Aulická Jírovcová

 

Statutární zástupce a náměstek hejtmana pro sociální oblast Jiří Kulhánek (vlevo), krajský radní pro zdravotnictví Radim Laibl (uprostřed) a krajský radní pro finance Jan Růžička (vpravo)
Statutární zástupce a náměstek hejtmana pro sociální oblast Jiří Kulhánek (vlevo), krajský radní pro zdravotnictví Radim Laibl (uprostřed) a krajský radní pro finance Jan Růžička (vpravo)

 

Ústecký kraj plánuje pravidelnou a systematickou podporu poskytování paliativní péče v regionu
Ústecký kraj plánuje pravidelnou a systematickou podporu poskytování paliativní péče v regionu

 
 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 1.12.2022 / 1.12.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém