Orientační nabídka


 

Volné kapacity učilišť

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď' pro Dvořák, MFDnes (Ondrej.Jirkovsky@mfdnes.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ, Dvořák, MFDnes (Ondrej.Jirkovsky@mfdnes.cz) ze dne 23.6. 2005

 

Dotaz (v původním znění):

1. nabídka volných míst pro další kola přijímacího řízení na střední školy je poměrně vysoká (654 míst). Je trend úbytku zájmu o učební obory - většinu míst totiž nabízejí učiliště? 

2. hrozí proto rušení některých krajem zřizovaných učilišť?

3. bylo zrušeno vloni v září lesnické učiliště ve flájích? bylo to z tohoto nebo z jiného důvodu?

 

Odpověď:

 

1. Zájem žáků a rodičů především o maturitní obory je dlouhodobý trend v celé republice. Je nutné připomenout, že přijímací řízení není ukončeno a potrvá do 31.8. Konečný přehled o přijatých studentech bude mít krajský úřad až na základě výkazů jednotlivých škol.

 

2. Ústecký kraj nechystá žádné rušení učilišť ani škol či školských zařízení. Zájem o studijní obory sleduje a závislosti na jejich naplnění se snaží optimalizovat jejich strukturu (odstraňování duplicitních oborů, zavádění nových, o která mají zájem zaměstnavatelé, slučování škol tak, aby studijní obory, které se momentálně těší malému zájmu mohly být zachovány atp.). Cílem je především zachovat co nejširší nabídku studijních oborů jejich absolventi budou mít co možná nejlepší vyhlídky na uplatnění. 

 

3. Sloučení flájského Středního odborného učiliště lesnického a Integrované střední školy technické – Centrum odborné přípravy (COP), Most – Velebudice proběhne k 1. září 2005. Nástupnickou organizací bude Integrovaná střední škola technická COP Velebudice. Tato škola je připravena vytvořit podmínky pro plynulý přechod aktivit flájského lesnického učiliště  do svého areálu. V něm jsou k dispozici potřebné volné kapacity tříd i odborných dílen. Stejně tak má velebudická škola k volné ubytovací kapacity v Domově mládeže a dostatečná kapacita stravovacího zařízení. Stěhování bude znamenat fakticky pouze přesun žáků, pedagogických pracovníků a specifického vybavení školy k výuce lesnických oborů, protože základní vybavení jak učeben, tak dílen či Domova mládeže je v Integrované střední škole technické COP Velebudice k dispozici. Zařazením oborů flájského učiliště do Integrované střední školy technické COP Velebudice povede především ke snížení provozních nákladů. Provozní náklady na jednoho žáka neklesly v posledních třech letech na flájském učilišti pod 30 tisíc korun ročně, zatímco na jiných srovnatelných školách jsou tři až čtyřikrát nižší. Tento nepříznivý poměr je dán především malým počtem žáků ve flájském učilišti.

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 13.7.2005 / 13.7.2005 | Zveřejnit od-do: 13.7.2005-13.8.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém