Orientační nabídka


 

Východní křídlo zámku Nový Hrad v Jimlíně má nový kabát

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Východní křídlo zámku Nový Hrad v Jimlíně má nový kabát
Na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku dnes byl slavnostně ukončen projekt na obnovu a restaurování východního křídla této architektonické památky.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 4.12. 2007

 

Východní křídlo zámku Nový Hrad v Jimlíně má nový kabát

 

Na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku dnes byl slavnostně ukončen projekt na obnovu a restaurování východního křídla této architektonické památky. Ta patří pod Oblastní muzeum v Lounech, příspěvkovou organizaci Ústeckého kraje. Cílem zmíněného projektu bylo zajištění statiky objektu, oprava říms a krovu, restaurování fasád východního a severního průčelí východního křídla zámku a obnova dřevěného záklopového stropu v místnosti č. 4.  Celkem přišly tyto opravy na 9 025 976 korun. Patnáct procent z toho, tedy 1 353 902 korun, pocházelo z rozpočtu Ústeckého kraje, zbylých 85 procent bylo hrazeno z Finančního mechanismu Evropský hospodářský prostor/Norsko.

Jak na dnešním slavnostním setkání na Jimlíně řekl Jiří Hubka, vedoucí odboru Evropských projektů Krajského úřadu Ústeckého kraje: „Před opravami byla budova v havarijním stavu. Pokud by k zásahu restaurátorů nedošlo, hrozilo by této památce zničení.“

Obnova východního křídla je jednou z etap opravy jimlínského zámku. Ty začaly v osmdesátých letech minulého století. Nyní je na řadě obnova severního křídla. I na ni požádal Ústecký kraj o příspěvek z Finančního mechanismu EHP/Norsko.

Zámek od devatenáctého do osmdesátých let dvacátého  století využívaný převážně pro hospodářské účely se díky postupným opravám stává kulturním centrem oblasti. Pořádají se tu hudební vystoupení a výstavy, k tradičním prohlídkám se zámek návštěvníkům otevírá ve významné dny, jako je například Den krajů, Den památek; přístupný je už tradičně během novohradské pouti. Jak uvedl kastelán zámku Pavel Pilař, letos zámek navštívilo na čtyři a půl tisíce platících lidí. Je to o tisíc návštěvníků více než předcházející rok.

Díky nově opravenému křídlu se funkce zámku ještě rozšíří. Prostor v přízemí zrekonstruovaného objektu bude lounskému muzeu sloužit jako depozitář pro sbírky a prostory v prvním patře pro expozice. Dále budou objekt využívat pro různé akce školy, chráněné dílny, domovy důchodů, umělecké kroužky apod.

Jak připomněl vedoucí odboru kultury Petr Novák, zámek je v této oblasti jedinou památkou svého  druhu, svými aktivitami zde výrazně rozšiřuje nabídku kulturního vyžití. Petr Novák také upozornil na umělecko-historický význam stavby: „Zámek je jakousi učebnicí architektury. Dá se na ní dobře vysledovat stavební vývoj od 15. století až do  novověku.“

 

Stručná historie zámku:

Byl postaven na místě bývalé tvrze. je jedním z mála, u kterých je známo datum založení. Povolení ke stavbě získal Albrecht Bezdružický z Kolovrat od Jiřího z Poděbrad 2. května 1465.  Výstavba trvala devět let a po jejím skončení si stavebník změnil přízvisko Bezdružický na Novohradský. Po sto letech držení Novohradských pánů měnil hrad několikrát majitele. V roce 1670 koupil hrad i s panstvím Gustav Adolf Varensbach. Hrad nechal přestavět na barokní zámek, což je podoba, kterou má dodnes.

V roce 1767 koupil zámek Josef kníže Schwarzenberg. I když proběhla částečná rekonstrukce, byl využíván převážně pro hospodářské účely. Pro tyto účely sloužil výhradně od konce 19. až do konce 20. století. Od 80. let 20. století probíhá rekonstrukce.

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 

 

Slavnostního ukončení rekonstrukce se účastnili také zástupci ministerstva financí.
Slavnostního ukončení rekonstrukce se účastnili také zástupci ministerstva financí.

Restaurovaná fasáda východního křídla
Restaurovaná fasáda východního křídla

restaurovaný strop v místnosti číslo 4
restaurovaný strop v místnosti číslo 4

Východní křídlo zámku Nový Hrad v Jimlíně má nový kabát

Východní křídlo zámku Nový Hrad v Jimlíně má nový kabát

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 4.12.2007 / 5.12.2007 | Zveřejnit od-do: 4.12.2007-4.1.2008
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém