Orientační nabídka


 

Výstrahou hydrometeorologů dnes začalo protipovodňové cvičení Vltava a Labe 2007

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Dnes po druhé hodině odpolední byli členové krizových štábů, hasičského záchranného sboru a vodohospodáři v šesti krajích a v Praze varováni před nebezpečím povodní. Šlo však pouze o fiktivní informaci, kterou odstartovalo protipovodňové cvičení Vltava a Labe 2007.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 4.9. 2007

 

Výstrahou hydrometeorologů dnes začalo protipovodňové cvičení Vltava a Labe 2007

 

Dnes po druhé hodině odpolední byli členové krizových štábů, hasičského záchranného sboru a  vodohospodáři v šesti krajích - Jihočeském, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Ústeckém - a v Praze varováni Českým hydrometeorologickým ústavem před nebezpečím povodní na Labi a Vltavě a některých jejich přítocích. Šlo však pouze o fiktivní informaci, kterou odstartovalo protipovodňové cvičení  Vltava a Labe 2007. Připravilo ho ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvy zemědělství, životního prostředí a obrany a Českým hydrometeorologickým ústavem.

Během tohoto cvičení, které potrvá až do 7. září,  bude na území šesti zmíněných krajů simulována povodeň místy dosahující až úrovně stoleté vody. Úkolem cvičení Vltava a Labe 2007 je prověřit komunikaci mezi jednotlivými složkami, které v případě povodní spolupracují. Tedy mezi příslušnými ministerstvy, krizovými štáby jednotlivých krajů a obcí, záchranáři a také Českým hydrometeorologickým ústavem. Do terénu tedy nevyjedou jednotky záchranářů, ani nebudou cvičně stavěny hráze. Cvičení se bude odehrávat na komunikační bázi; jednotlivé složky si budou - tak jako při skutečné povodni - vyměňovat informace o vývoji situace.

V Ústeckém kraji je „virtuálně“ rozvodněno Labe a Ploučnice. Do cvičení se zapojí pět obcí s rozšířenou působností – Děčín, Litoměřice, Lovosice, Roudnice nad Labem a Ústí nad Labem a jedenáct menších obcí. Hejtman Ústeckého kraje a také předseda krizového štábu kraje Jiří Šulc k začínajícímu cvičení řekl: „Za posledních pět let náš kraj postihly dvě velké povodně, takže doufám, že členové krizového štábu kraje a krizových štábů jednotlivých obcí zvládnou cvičení Vltava a Labe na jedničku.“

 

 

počet obcí zapojených do cvičení – 134

Jihočeský kraj – 10 obcí

Středočeský kraj – 79 obcí

Královéhradecký kraj – 8 obcí

Pardubický kraj – 6 obcí

Liberecký kraj – 14 obcí

Ústecký kraj - 16  obcí

Hl. město Praha

 

vodní toky, kterých se cvičení týká: Labe, Vltava, Divoká Orlice, Dědina, část Jizery, část Ploučnice, část Malše a Berounky, Litavka.

 

 

 

 

 

 

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 4.9.2007 / 4.9.2007 | Zveřejnit od-do: 4.9.2007-4.10.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém