Orientační nabídka


 

Z Litvínova do Las Vegas: Studenti s modelem vodíkového auta letí dobýt Ameriku

Studenti z Gymnázia T.G. Masaryka v Litvínově získali první místo v národním finále závodů s autíčky poháněnými vodíkovým palivem v soutěži Horizon Hydrogen Grand Prix. Další výzvou litvínovského HC VERVA RACING TEAMU je světové finále, které začíná 11. září v americkém Las Vegas, kam studenti odlétají za podpory Ústeckého kraje a Nadace ORLEN Unipetrol.
Tisková zpráva z 6. září 2023
01
 

 
 

„Považujeme za velmi důležité rozšiřovat mezi dětmi povědomí o alternativních zdrojích energie a jejich možném využití. Závody autíček poháněných na bezemisní vodík, které si děti sami staví, jsou výbornou formou, jak dětem ukázat potenciál tohoto paliva pro lidskou budoucnost. Úspěch litvínovských studentů v celostátním kole soutěže byla pro nás úžasná zpráva a nyní jim moc držíme palce do amerického finále,“ uvádí Katarzyna Woś, předsedkyně správní rady Nadace ORLEN Unipetrol.

V rámci této mezinárodní soutěže se studenti mimo jiné také učí hospodárnosti s palivem, protože jedním z hodnotících kritérií spolu s technickým provedením, jízdními schopnostmi a týmovou prací je také úsporná jízda. Právě s tou si nejlépe v celostátním finále poradil tým HC VERVA RACING TEAM studentů litvínovského gymnázia, který za své výsledky převzal cenu Energy, jejímž patronem je Nadace ORLEN Unipetrol.

"Studenti z litvínovského Gymnázia T.G. Masaryka si právem vysloužili místo do kvalifikace ve světovém finále vodíkového Horizon Hydrogen Grand Prix. Jejich úspěch nás nesmírně těší a je důkazem, že investice do vzdělání a podpory mladých talentů se vyplatí. Je nám ctí, že tito studenti budou skvělými reprezentanty nejen Litvínova, ale celého Ústeckého kraje a České republiky na mezinárodní scéně," dodává Jan Schiller, hejtman Ústeckého kraje.

Vzdělávací programy spojené s inovacemi v oblasti alternativních paliv hrají klíčovou roli v rozvoji mladých talentů. Účast ve výzvě, která kombinuje vědecké poznání s praktickými dovednostmi, ukazuje, že Česká republika je domovem nadějných mladých inovátorů.

„Vítězství v národním finále soutěže Horizon Hydrogen Grand Prix je bezesporu největší úspěch, kterého lze v závodech RC modelů s vestavěným vodíkovým článkem dosáhnout. Není za ním nic jiného, než intenzivní práce na závodním modelu a jeho důkladná znalost, co nejčastější trénink, týmová spolupráce a také určitá dávka štěstí,“ říká k úspěchu svých studentů učitel Matin Laxa z Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově.

Program Horizon Hydrogen Grand Prix (H2GP) je jedním ze vzdělávacích programů Horizon Educational. Jedná se o unikátní závody RC modelů aut poháněných vodíkem, které sestavují studenti středních škol po celém světě. V českém celostátním finále, které se letos konalo v Ostravě, soutěžilo 18 týmů s cílem probojovat se na mezinárodní klání do Las Vegas. Nejlepšího výsledku, tedy nejvíce ujetých kol ve vytrvalostním závodě, na České scéně dosáhl právě tým litvínovských studentů. Společně s nimi budou Českou republiku reprezentovat další tři středoškolské týmy. V Americe se o hlavní výhru utkají týmy z více než 20 zemí a litvínovští studenti tak budou usilovat o co nejlepší výsledek také s výherními týmy ze Slovenska, Chile, Austrálie, Německa a mnoha dalších zemí.

Celý průběh závodů ze světového finále bude možné sledovat přes online stream na YouTube a Facebooku Horizon Educational.

1

Litvínovští šampioni pojedou do Las Vegas 

2
Hejtman Jan Schiller (uprostřed) a radní Jindra Zalabáková (vpravo) na tiskové konferenci k vyslání týmu do Las Vegas

3
Autíčka poháněná na vodík

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 6.9.2023 / 6.9.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém