Orientační nabídka


 

Záchranná služba Ústeckého kraje pracuje rychleji a efektivněji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Zastupitelé Ústeckého kraje se na své schůzi 26.října seznámili se zprávou o činnosti Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. Tento dokument hodnotí současný stav a vývoj zdravotnické záchranné služby od počátku roku 2004, kdy došlo k prvním organizačním opatřením Ústeckého kraje v oblasti provozu záchranné služby.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 26.10. 2005

 

 

Záchranná služba Ústeckého kraje pracuje rychleji a efektivněji

 

 

Zastupitelé Ústeckého kraje se na své schůzi 26.října seznámili se zprávou o činnosti Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. Tento dokument hodnotí současný stav a vývoj zdravotnické záchranné služby od počátku roku 2004, kdy došlo k prvním organizačním opatřením Ústeckého kraje v oblasti provozu záchranné služby . V rámci této organizační změny došlo ke spojení příspěvkových organizací Zdravotnická záchranná služba Děčín, Teplice a Žatec a Ústí nad Labem do jedné organizace Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje (ZZS ÚK). Současně s tím byla do ZZS ÚK převedena pracoviště zdravotnické záchranné služby z nemocnice Chomutov, Most a Kadaň. Vznikla tak organizace s působností na území celého kraje s výjimkou oblasti okresu Litoměřice, kde byla tato služba zajišťována Městskou nemocnicí  Litoměřice a Podřipskou nemocnicí s poliklinikou v Roudnici n.L., s.r.o. Teprve od 1.ledna letošního roku byla ZZS rozšířena o výjezdové stanoviště Litoměřice, Roudnice n.L. a Lovosice. „Tím došlo k organizačnímu sjednocení ZZS v kraji a přednemocniční  neodkladná péče je od počátku letošního roku na území celého kraje zajišťována jedinou  organizací. Tato změna umožnila zlepšení řízení činnosti ZZS a celkově zefektivnila její fungování. Centrální řízení je u tohoto typu organizace jednoznačně krokem správným směrem,“ poznamenal radní Vladimír Záhorský.

Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje má v současné době přibližně 550 zaměstnanců, 60 sanitních vozů, deset oblastních středisek a 19 výjezdových stanovišť. Provozní i investiční výdaje na ZZS ÚK jdou i z krajského rozpočtu, v letošním roce to bylo 187 milionů korun. Kromě toho kraj ze svého rozpočtu nakupuje pro záchranou službu moderní vybavení. Během posledních dvou let to bylo například 14 nových vozidel rychlé lékařské pomoci (22 milionů korun) nebo  6 defibrilačních přístrojů (2 miliony korun). Díky příspěvku kraje ve výši 8,8 milionů korun byla také  vybudována jednotná celokrajská radiová sít v pásmu 160 MHz jako základní předpoklad pro kvalitní spojení a řízení všech výjezdových stanovišť a skupin. Kromě toho kraj také uvolnil 30 milionů korun na nedávno dokončenou výstavbu nového střediska ZZS v Mostě. Stejnou částku si pak vyžádá i výstavba oblastního střediska záchranné služby v Litoměřicích, které by mělo být dokončeno v září příštího roku. „Dobře fungující záchranná služba je naší prioritou a nejde jen o prázdná slova. Když jsme ji převzali od státu byli záchranáři v Mostě roztroušení po celé nemocnici   a k dispozici měli starý telefon a stařičký počítač s černobílou obrazovkou. Dnes mají díky snaze krajské samosprávy zázemí v nové budově, postavené na míru jejich potřebám, s moderním dispečinkem a garážemi. Ústecký kraj napravil dluh státu, který jim toto zázemí vybudovat nedokázal,“ konstatoval mimo jiné hejtman Jiří Šulc.

Díky organizačním změnám a investicím do moderního vybavení zdravotnické záchranné služby především do vozového parku (nákup výkonnějších sanitních vozů) došlo v poslední době ke snížení dojezdových časů, kdy např. v oblasti Děčínska se dojezdové časy zkrátily v průměru o 4 minuty. Organizačními opatřeními došlo ke snížení počtu zdravotnických operačních středisek ZZS ÚK (sloučení středisek na maximálně jedno na okres a s výhledem na jejich další postupnou redukci) čímž je sledováno zlepšení dosažitelnosti přednemocniční neodkladné péče operativností výjezdových skupin s principem „zasahuje ta výjezdová skupina, která je místu příhody či nehody nejblíže“ a je tak zajištěno funkční zálohování výjezdových skupin v příslušném regionu.

 

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 31.10.2005 / 31.10.2005 | Zveřejnit od-do: 31.10.2005-30.11.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém