Orientační nabídka


 

Žádost města Vejprty o převzetí zdejších ústavů sociální péče Ústeckým krajem

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Téma: Žádost města Vejprty o převzetí zdejších ústavů sociální péče Ústeckým krajem

Tisková zpráva ze dne 6.3.2002

Dne 26. února adresoval starosta města Vejprty hejtmanovi Ústeckého kraje ing. Jiřímu Šulcovi žádost zastupitelů města, aby bylo zahájeno jednání o převodu zřizovatele zdejších ústavů sociální péče (dosud Městská správa sociálních služeb) pod Ústecký kraj.

„Chápu složitou situaci, která ve Vejprtech vznikla a zdůrazňuji, že budeme muset najít formu pomoci klientům ústavů sociálních služeb. Ale to, že se staneme jejich zřizovateli, je posledním, řekl bych až krajním řešením,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Podle jeho názoru by se řešením vzniklé situace měl především zabývat stát (Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR), který stanovuje  legislativní pravidla hry, a také město Vejprty jako zřizovatel.  „Pomoc by mělo město hledat také u poslanců, kteří zastupují Chomutovsko – ti by si měli uvědomit svoji roli. Dalším řešením je prověřit možnosti sponzorování, část nákladů za mimovejprtské klienty by také mohly nést jejich domovské obce, podobně jako je tomu u žáků základních škol. Rozhodně není prvním a jediným řešením  převod zřizovatelských funkcí na kraj, ten na jejich provoz peníze od státu nedostal a ani je nemá,“dodal.

Hejtman ale vnímá složitou situaci, do které se vejprtské ústavy dostaly a chce ji řešit. Proto prověřuje všechny informace, z nichž by měl následně vzejít návrh na řešení. K těm patří především prověření toho, zda se s financemi pro ústavy hospodařilo optimálně, dále údaje o poskytovaných službách a jejich rozsahu na území celého kraje po ukončení činnosti okresních úřadů. Řešení, která se nabízejí (a kterými se bude následně zabývat Rada i Zastupitelstvo Ústeckého kraje, přičemž časový horizont zatím nelze určit, protože se odvíjí od dalšího postupu reformy veřejné správy) jsou tato: prověřit, jestli byly vyčerpány všechny možnosti státu, protože ten určuje pravidla jejich provozu. Dále se nabízí finanční výpomoc kraje (ať už návratná, nebo nenávratná) nebo převedení klientů z ústavů do jiných, spravovaných Ústeckým krajem. „Nejposlednější možností je převést ústav pod kraj. V současné situaci se to ale při neexistenci jasné vize dokončení reformy veřejné správy a převodu agend a zřizovatelských funkcí po rušených (nebo už zase nerušených?) okresních úřadech na pověřené obce, kraje a stát musí naprosto vyloučit. Kraje nejsou v situaci (a ani k tomu nebyly zřízeny), aby suplovaly neochotu či neschopnost státu nebo místní samosprávy postarat se o naplnění svých povinností. Kraje se nemohou stát odkladištěm neřešených problémů - jejich základním úkolem je hlavně rozvoj celého regionu. V každém případě bude Ústecký kraj ochoten vzniklé problémy na základě oboustranné spolupráce řešit,“ konstatuje hejtman Jiří Šulc.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.3.2002 / 7.3.2002 | Zveřejnit od-do: 7.3.2002-7.5.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém