Orientační nabídka


 

Žádost

Poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, žádost doručená povinnému subjektu dne 13.10.2023.
 

 
 

Dotaz žadatele:

Dovolujeme si Vás jménem Sekce pro náhradní rodinnou péči při Českomoravské psychologické společnosti sdružující psychology ze všech krajů České republiky, kteří se věnují náhradní rodinné péči, tímto požádat podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, zejména podle § 14 an. citovaného zákona, o zodpovězení následujících otázek:

1.   Kolik organizací váš kraj pověřil výkonem doprovázení pěstounských rodin?

2.   Je možné získat jejich seznam? Případně, můžete nám sdělit, kde je přístupný?

3.   V jakém rozsahu participují na doprovázení psychologové (magisterského vysokoškolského vzdělání, obor psychologie)?

4.   Disponuje váš kraj vypracovanou metodikou ohledně předávání dětí z přechodné pěstounské péče do trvalé náhradní rodinné péče (osvojení, dlouhodobá pěstounská péče, případně ústavní péče)? Pokud ano, je možné, abyste nám vaši metodiku zaslali, případně sdělili, kde je přístupná?“

 

Odpověď:

Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor sociálních věcí, obdržel Vaši další žádost ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále také informační zákon), k níž sdělujeme.

1. Kolik organizací váš kraj pověřil výkonem doprovázení pěstounských rodin? 

Krajský úřad Ústeckého kraje vydal pověření k činnosti uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče podle § 47b zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně – právní ochraně dětí, podle pozdějších předpisů, celkem 9 pověřeným osobám.

2. Je možné získat jejich seznam? Případně, můžete nám sdělit, kde je přístupný?

Seznam pověřených osob k činnosti uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče v našem kraji je dostupný na internetových stránkách, konkrétně pod odkazem: Pověřené osoby k výkonu sociálně-právní ochrany dětí: Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)

3. V jakém rozsahu participují na doprovázení psychologové (magisterského vysokoškolského vzdělání, obor psychologie)?

Krajský úřad disponuje pouze informacemi o tom, zda u konkrétní pověřené osoby je na pozici psychologa zaměstnána osoba s touto kvalifikací, popřípadě, zda spolupracuje s externím psychologem. Údaje o tom, zda psycholog v dané organizaci participuje na procesu doprovázení pěstounů, Krajský úřad Ústeckého kraje nemá k dispozici.

 4. Disponuje váš kraj vypracovanou metodikou ohledně předávání dětí z přechodné pěstounské péče do trvalé náhradní rodinné péče (osvojení, dlouhodobá pěstounská péče, případně ústavní péče)? Pokud ano, je možné, abyste nám vaši metodiku zaslali, případně sdělili, kde je přístupná? Krajský úřad Ústeckého kraje nemá vypracovaný žádný ucelený metodický materiál týkající se pěstounské péče na přechodnou dobu. Krajský úřad organizuje pravidelná metodická setkání, na kterých byly dojednány pracovní postupy týkající se i výkonu pěstounské péče na přechodnou dobu a procesu adaptace dětí v NRP na nové prostředí.

 
Zodpovídá: Alena Bačíková
Vytvořeno / změněno: 20.10.2023 / 20.10.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém