Orientační nabídka


 

Zájemci o zajištění autobusové obslužnosti v Ústeckém kraji si mohou vyzvednout zadávací dokumentaci ke koncesním řízení

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Probíhá koncesní řízení na dlouhodobé zajištění dopravní obslužnosti v režimu závazku veřejné služby v autobusové dopravě. Od 18.10. do 28.11. 2006 si mohou zájemci vyzvedávat zadávací dokumentaci pro přihlášení do jednotlivých koncesních řízení.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 18.10.2006

 

Zájemci o zajištění autobusové obslužnosti v Ústeckém kraji si mohou vyzvednout zadávací dokumentaci ke koncesním řízení

 

Ústecký kraj v souladu s rozhodnutím krajského zastupitelstva vypsal koncesní řízení na dlouhodobé zajištění dopravní obslužnosti v režimu závazku veřejné služby. Od  18.10. do 28.11. 2006 si mohou zájemci vyzvedávat zadávací dokumentaci pro přihlášení do jednotlivých koncesních řízení. Na základě vyhlášených 14 separátních koncesních řízení bude s vítěznými dopravci uzavřena smlouva na zajištění autobusové dopravy v Ústeckém kraji do roku 2014. Koncesní řízení byla vypsána pro tyto oblasti : Bílinsko, České středohoří – západ, Děčínsko – východ, Děčínsko – západ, Chomutovsko, Jirkovsko, Krušné hory – Chomutovsko, Lounsko – jih, Lounsko – východ, Podbořansko, Podbořany – Žatec, Šluknovsko, Štětsko a příměstské oblasti Most – Litvínov, Teplice a Ústí nad Labem.

     „V zadávací dokumentaci je uvedeno, že se dopravce zavazuje při provozu veřejné linkové dopravy dodržovat platné zákony. V případě, že během platnosti smlouvy bude platný zákon o silniční dopravě zrušen a nahrazen jiným, zavazuje se dopravce přijmout všechna opatření, která by vyplývala pro jeho provoz z každé další legislativní změny. Znamená to, že dopravce musí jednat v souladu se zákonem, upravujícím silniční motorovou dopravu nebo provoz linkové dopravy ve veřejném zájmu pro potřeby objednatele, tedy pro potřeby Ústeckého kraje,“ řekl hejtman Jiří Šulc.

     Zadávací dokumentace obsahuje závazná kvalifikační kritéria, která budou s vítězi jednotlivých koncesních řízení potvrzena podpisem smlouvy. Kvalifikační kritéria se týkají vozového parku a kvality provozu a služeb dopravce. Zadávací dokumentace také uvádí podmínky prokazatelné evidence vozidel, kterou povede dopravce o autobusech, s nimiž bude zajišťována doprava v Ústeckém kraji. Kritéria, která se týkají sestavování vozového parku, stanovují počet nízkopodlažních vozidel.  Dopravce se podpisem smlouvy zaváže postupovat tak, aby v období 2008-2014 měl ve svém vozovém parku nejméně 10% nízkopodlažních vozidel. Kritéria pro stupeň čistoty provozu uvádějí emisní limity autobusů. Upraveno je operativní nasazování náhradních vozidel, dopravce je povinen udržovat přiměřenou zálohu pro případ výpadku a zabezpečit dispečerské řízení provozu. Dopravce se také zaváže k zajištění informační kanceláře pro cestující a poskytování informací telefonicky a pomocí elektronické pošty.

     Zadávací dokumentace obsahuje údaje pro výpočet předběžného odborného odhadu prokazatelné ztráty, které jsou pro zájemce o provozování autobusové dopravy závazné.

     Ústecký kraj dále požaduje, aby zájemci poskytli tzv. finanční jistotu k zajištění plnění svých povinností, které vyplývají z účasti v koncesním řízení a k zajištění řádného plnění smlouvy v případě, že bude zájemce vybrán jako vítěz koncesního řízení. Částka je pro jednotlivé oblasti rozdílná a zájemcům, kteří nebudou vybráni pro zajištění autobusové dopravy, Ústecký kraj tuto peněžitou jistotu vrátí.

     „Vypsané koncesní řízení je transparentním řízením pro zájemce o provozování autobusové dopravy v Ústeckém kraji. Hledáme seriózní dopravce, kteří nebudou porušovat smlouvy a zákony. Ústecký kraj s jednotlivými vítězi uzavře smlouvy do roku 2014. Tento časový rozsah umožní dopravcům, kteří budou zajišťovat základní dopravní obslužnost v Ústeckém kraji, kalkulovat do budoucna své odhady s větší jistotou. Ti upozorňují, že přiblížení délky smluvního období délce životnosti autobusu (tedy cca 8 let), jim umožní počítat nižší ceny dopravního výkonu,“ upřesnil hejtman Ústeckého kraje.  

     Ústecký kraj bude v tomto období hradit i ostatní dopravní obslužnost, kterou až doposud financovaly obce. "Obcím v kraji se tak výrazně uleví a jsem přesvědčen, že na základě koncesních řízení, která budou vypsána ještě letos, najdeme takové partnery, kteří budou pro obyvatele kraje zajišťovat kvalitní dopravu. Nechceme již žádný monopol, základní dopravní obslužnost by si mezi sebe mělo rozdělit více dopravců. Navíc bude tento sytém pružný, jízdní řády se budou moci měnit podle potřeb obyvatel a podle objednávek a požadavků starostů obcí na území regionu,“ uvedl hejtman.

 

připravila : Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 203 663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 19.10.2006 / 19.10.2006 | Zveřejnit od-do: 18.10.2006-28.11.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém