Orientační nabídka


 

Zámek v Roudnici představil nový návštěvnický okruh

Dominanta města Roudnice nad Labem, barokní zámek v majetku rodiny Lobkowicz, nabízí nově návštěvní okruh, který zavede návštěvníky do dosud nepřístupných prostor a připomene devět století dějin tohoto zámku.
Tisková zpráva z 13. června 2023
01
 

 
 

Vernisáž výstavy za účasti zástupců Ústeckého kraje, města Roudnice nad Labem, spolupracujících organizací a odborného týmu House of Lobkowicz proběhla 13. června, kdy návštěvníky přivítal William Lobkowicz se synem Williamem Rudolfem. Ten osobně stojí za přípravou výstavy, která představí mimo jiné také snímky z rodinného archivu.

 

Vernisáže se účastnil Jiří Řehák, náměstek hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. „Je radost vidět, když se taková významná kulturní památka vrací životu, přestože je to dlouhodobý projekt. Cením si systematického přístupu a vytrvalosti rodiny Lobkowicz, s jakou přistupuje k obnově svých majetků na území kraje, a těším se na další spolupráci třeba při revitalizaci oblíbeného turistického cíle - hory Říp,“ řekl náměstek Řehák.

 

V rámci okruhu jsou umístěny více než tři desítky panelů s dobovými fotografiemi, nákresy, portréty a grafikami z Lobkowiczkých knihovny a archivu. Detailní pozornost je věnována také zdejší kapli a pohnuté historii zámeckého divadla. Panely doplňují půdorysy podob zámku, tak jak se měnil v průběhu času. Jeden z panelů se týká úprav zámeckého nádvoří během 20. století, další změn interiérů a slavné Lobkowiczké knihovny. Návštěvníci si také mohou prohlédnout fotografie fresek nacházejících se v současné době v běžně nepřístupných prostorách zámku. Podstatná část výstavy je věnována původním vlastníkům zámku a rodině Lobkowiczů. Komentované prohlídky jsou organizovány ve spolupráci se společností Říp o.p.s.

1
Prohlídka začala v původním románském hradu, na snímku zleva náměstek Jiří Řehák, Petr Slouka z House of Lobkowicz, William Lobkowicz ml., William Lobkowicz st. a starosta Roudnice František Padělek

2
Vernisáže se zúčastnila i Ileana Lobkowicz

3
William Lobkowicz ml. při výkladu u fotografie svého pradědečka

4
Strop zámecké kaple s původními barokními freskami

5
Rodina Lobkowicz - majitelé zámku v Roudnici nad Labem

 

 




 

 


 

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 13.6.2023 / 13.6.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém