Orientační nabídka


 

Zelené autobusy a vlaky DÚK ušetří 40 % emisí. Ústecký kraj spouští komunikační kampaň

Na referenční trase z Ústí nad Labem do Děčína prováděla Fakulta dopravní ČVUT měření emisí, kte-ré vyprodukuje osobní auto, zelený autobus nebo vlak Dopravy Ústeckého kraje (DÚK). Z následně vzniklé metodiky pak přepočítali hodnoty emisí pro další trasy na Ústecku. Výsledky jasně potvrzují, že hromadná doprava je významně ekologičtější než individuální osobní doprava. Přesednutím do zelených autobusů a vlaků DÚK pomohou cestující ušetřit v průměru 40 procent emisí. DÚK k tomu spouští novou mediální kampaň na podporu cestování veřejnou dopravou.
Tisková zpráva z 6. září 2023
01
 

Odkazy


 
 

Od začátku prázdnin jsme postupně nasadili do provozu již 63 nových autobusů od výrobce Otokar. Celkově nám jich má dorazit 90 kusů. Myslíme tak na pohodlí cestujících, ale také chceme mít moderní vozidla, abychom tady dýchali méně zplodin z výfuků, a to má samozřejmě pozitivní vliv na naše zdraví a prostředí, ve kterém žijeme,“ zmiňuje hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

V roce 2022 zkoumali odborníci z Fakulty dopravní ČVUT, jak moc velký je rozdíl mezi množstvím emisí u osobního auta a dopravních prostředků veřejné hromadné dopravy. Nejprve své předpoklady ověřili na referenční trase z centra Ústí nad Labem do centra Děčína, kde vyšlo, že autobus DÚK ušetří zhruba 40 a vlak DÚK více než 55 procent emisí oproti autu.

 

Výsledky následně přepočetli na konkrétní trasy v Ústeckém kraji. Při tom vycházeli z běžného, tedy zhruba čtvrtinového obsazení osobních vozidel. Proto se porovnávalo množství emisí u stejně obsazeného vlaku nebo autobusu, tedy zhruba s jednou čtvrtinou kapacity cestujících. Výsledkem pak byla metodika, která stanovila postupy výpočtu a přinesla hodnoty pro vybrané trasy. „Vidíme to denně, že mnoho osobních aut jezdí obsazených pouze jedním člověkem. My se snažíme udělat systém DÚK pro lidi natolik vyhovující, aby jich maximum nechalo auto doma a přešlo do veřejné dopravy. Kromě množství spojů, nových vozidel, funkční aplikace DÚKapka, se kterou lidé ušetří na jízdném, teď míříme na téma ochrany přírody Ústecka. Z referenčních dat vychází, že pokud by lidé přesedli z aut na naše zelené autobusy a vlaky, můžeme snížit hodnoty emisí zhruba o polovinu,“ prozrazuje radní pro dopravu Ústeckého kraje Marek Hrabáč.

 

Jak dopadla auta ve srovnání s vlaky a autobusy?

 

Tabulka ukazuje, jak dopadla osobní auta na jednotlivých trasách. V drtivé většině je množství vyprodukovaných emisí hromadnou dopravou nižší než u osobních vozidel. V jediném případě (vlak s dieselovým pohonem) byly na konkrétní trase hodnoty pro vozidlo a vlak srovnatelné. Průměrně však zelené vlaky a autobusy DÚK vyprodukují o 40 procent méně emisí než osobní auto.

 

 

 

Porovnání emisí vozidel

Emise CO2 [g/os]

Auto vs. vlak

Auto vs. autobus

 

Trasa

Auto

Bus

Vlak

%

%

 

Ústí n/L – Děčín (reference)

2386

1489

1059

56

38

1

Ústí n/L – Teplice (el. vlak)

2234

 

642

71

 

2

Ústí n/L – Bílina (el. vlak)

3066

 

1505

51

 

3

Ústí n/L – Lovosice (el. vlak)

2183

 

761

65

 

4

Lovosice – Litoměřice (diesel vlak)

792

 

826

–4

 

5

Litvínov – Meziboří (bus)

414

302

 

 

27

6

Teplice – Duchcov (bus)

904

596

 

 

34

průměr

 

 

 

41

 

DÚK. Zelenější, než jste čekali

 

Na zjištěná data reaguje kraj a přináší novou mediální kampaň. Ta si klade za cíl zvýšit povědomí o ekologičnosti veřejné dopravy a slibuje si od toho také příliv nových cestujících. Hlavní slogan kampaně zní DÚK. Zelenější, než jste čekali. Obsahuje tak odkaz na zelené autobusy a vlaky, ale také na zelenou barvu jako symbol ekologie. Jako tvář kampaně kraj oslovil známého ústeckého rodáka a herce Tomáše Měcháčka. „Pamatuju si, když jsem jezdil jako malej do školy autobusem, jak se za ním zvedl oblak černýho dýmu z výfuku. To tu dnes už neuvidíte. Je to vlastně super, jak se to všechno zlepšuje,  jak se veřejná doprava na Ústecku za tu dobu proměnila, máme tady nové moderní autobusy a vlaky, a ještě jsou mnohem šetrnější k přírodě,“ popisuje Tomáš Měcháček, co ho ke spolupráci na kampani motivovalo.

 

Samotná kampaň míří zejména na ty, kteří denně cestují a preferují dopravu osobním autem, ale také na mladé lidi a studenty. V kampani pak DÚK nezapomíná ani na současné cestující, kterým v rámci komunikace děkuje za to, že si vybrali zelené dopravní prostředky kraje. „V rámci kreativity jsme si vybrali lehce provokativní styl a mysleli na to, abychom jak současné, tak i potenciální nové cestující zasáhli co nejvíce. Naše sdělení tak můžete slyšet na desítce rádií v celém Ústecku, dále pak vidět v novinách, na billboardech, v online prostoru a na sociálních sítích a také na našich autobusech a vlacích i uvnitř nich. Cílem kampaně je přivést do veřejné dopravy nové cestující a poukázat na to, že při zajišťování veřejné dopravy myslíme i na životní prostředí, ve kterém žijeme,“ uzavírá Jakub Jeřábek, vedoucí oddělení dopravní obslužnosti.

 

Každý, kdo si chce vyzkoušet, jak se cestuje zelenými prostředky DÚK, má šanci úplně zdarma. Stačí, když si do 20. 9. 2023 stáhne DÚKapku a 22. 9. může jezdit celý den se síťovou jízdenkou DÚK zdarma v rámci evropského dne bez aut a evropského týdne mobility.

 

1
Ukázky vizuálů kampaně

2

3

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 6.9.2023 / 6.9.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém