Orientační nabídka


 

Život na severu Čech ve vzpomínkách pamětníků

Nezisková organizace Post Bellum právě zaznamenává příběhy pamětníků v Ústeckém kraji, a to v rámci projektu Paměť národa. Tyto příběhy budou součástí rozsáhlé celorepublikové sbírky vzpomínek pamětníků na události, které se odehrály ve 20. století.
Tisková zpráva ze dne 3. listopadu 2021
Post Bellum
 

Odkazy


 
 
Zaznamenat pestrou paletu životních příběhů z Ústeckého kraje si dala za úkol pobočka organizace Post Bellum. „Na natáčení byli pozvaní pamětníci, kteří vzpomínají na různé úseky z jejich života, zaznívají tak příběhy třeba z první republiky, války, okupace, roku 1968 normalizace a sametové revoluce. Prostřednictvím jedinečných výpovědí se můžeme nechat vtáhnout do minulosti a díky tomu i tu dobu lépe pochopit,“ vysvětluje smysl rozhovorů s pamětníky ředitelka pobočky Michaela Pavlátová.

V rámci letošního natáčení zavzpomínala například paní Anna Šaršounová na odchod z Teplic s rodiči po obsazení pohraničí nacistickou armádou a na velmi dramatické události, které je poté potkaly v Praze při spojeneckém bombardování roku 1945. 

Vyprávěl třeba i pamětník pan Karel Walter, který pochází z česko-německé rodiny a po celou dobu žil v Ústí nad Labem, mimo jiné i o svých vzpomínkách na válku, když byl ještě malý: „Jak se blížila fronta, tak se po Ústí šířila taková fáma, že se říkalo, že pravý břeh Labe obsadí Rudá armáda a levý břeh, že budou mít Američané, samozřejmě skutečnost byla úplně jiná.“

S pamětníky se dostalo i na to, jaké to je žít na severu Čech. „Takové věci jako tady na severu nikde jinde nezažijete, ten je drsnej. Sem přišla spousta lidí zvenku, ňák je sem život zavál a oni sem přivedli to svoje nadšení z vnitrozemí a zároveň tu odvahu lidí, kteří šli na sever,“ zamýšlela se při rozhovoru Irena Wünschová Moudrá.

Během roku 2021 chce organizace zaznamenat téměř stovku příběhů z Ústeckého a Libereckého kraje. A v příštím roce se v nahrávání bude pokračovat. „Budeme rádi, když nám dáte vědět o příbězích pamětníků, které stojí za to vyprávět,“ vzkazuje ředitelka.

Kromě samotných rozhovorů s pamětníky je připravena i výstava pod širým nebem. Výstava putuje během podzimu po městech Ústeckého kraje. V současnosti je k vidění na Mírovém náměstí v Litoměřicích, kde zůstane do 15. listopadu, poté se přesune do Děčína, kde bude až do 7. prosince. Zveme vás k návštěvě výstavy, která zachycuje lidské příběhy, které jsou úzce spjaté s tímto regionem. Budeme rádi, když se přijdete do příběhů začíst,“ dodává k výstavě její produkční Lada Halounová.

Natáčení rozhovorů s pamětníky a výstava v Ústeckém kraji mohly proběhnout díky podpoře Ústeckého kraje a měst Teplice, Most, Ústí nad Labem, Litoměřice a Děčín. Také díky Nadačnímu fondu Severočeská voda.

Kontaktní informace:
Veronika Iblová
GSM: 605 214 995

Post Bellum
Výstava k projektu Paměť národa v Ústí nad Labem

 

Post Bellum
Pamětnice Anna Šaršounová

 

Post Bellum
Pamětnice Irena Wünschová Moudrá

 

Post Bellum
Pamětník Karel Walter

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 3.11.2021 / 3.11.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém