Orientační nabídka


 

Zpráva k vývoji situace v nemocnici v Lounech

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

K vývoji situace v nemocnici s poliklinikou Louny

Tisková zpráva ze dne 17.3.2003

            Rada Ústeckého kraje vzala na svém 57. jednání (12.3.2003) na vědomí informace o situaci věci pohledávek společnosti Harpen ČR, s.r.o., za příspěvkovou organizací Ústeckého kraje Nemocnice Louny. Ukládá vyzvat zástupce společnosti k jednání dne 14.3.2003 a předložit pro mimořádné jednání rady 17.3.2003 návrh krizového řízení této nemocnice. Tento návrh bude projednán s nemocnicemi v Chomutově a v Mostě, se zdravotními pojišťovnami, vedením města Louny. Zároveň budou prověřeny právní souvislosti s případem uzavření dodávek tepla. Hejtman projedná s ministryní zdravotnictví možnosti řešení dluhů nemocnic vzniklých před převodem na kraje.

            Harpen požaduje uhradit dluh a teplo ve výši 9 473 000 korun; pokud nemocnice nezačne platit dnem 19.3.2003, bude jí omezena dodávka tepla (zajištěno bude pouze temperování nad bodem mrazu), pokud bude závazek trvat i po tomto datu, bude teplo zastaveno zcela.

Mimořádné jednání rady dne 17.3.2003:

            Rada Ústeckého kraje se na svém mimořádném jednání zabývala situací v nemocnici s poliklinikou v Lounech. Vzala na vědomí informaci o jednání s firmou Harpun, se zástupci zdravotních pojišťoven, města Louny, řediteli nemocnic v Mostě, Chomutově a Teplicích a se záchrankou v Žatci. Z jednání vyplynulo, že k přerušení dodávek tepla do lounské nemocnice nedojde dříve než 28. března t.r.

            Rada konstatovala, že situace v lounské nemocnici je vážná, nebo výše neuhrazené ztráty z minulých let činí 124 miliónů korun a závazky za dodavateli dalších 62 miliónů korun. Tyto dluhy zcela přesahují finanční možnosti kraje.

            Rada uložila, aby se pokračovalo ve zpracování variant řešení situace tak, aby byla zajištěna lůžková zdravotní péče a minimalizovány negativní dopady na pacienty lounské nemocnice. Tyto varianty budou předloženy radě ke zvážení 26. března.

Možnosti řešení:

  1. sanace dluhů z minulých let ve výši 186 miliónů korun z prostředků státního rozpočtu
  2. revitalizace nemocnice s cílem zachovat ekonomickou soběstačnost a zajistit základní zdravotní péči
  3. revitalizovat a optimalizovat zdravotní péči v západní části Ústeckého kraje ve spolupráci s městem a zdravotními pojišťovnami
  4. uvalit ozdravovací konkurz na tuto příspěvkovou organizaci
  5. evakuovat pacienty lounské nemocnice a zajistit jim péči v jiném zařízení, uzavřít nemocnici v důsledku odstavení dodávek tepla.

      Rada konstatovala, že současná situace vyžaduje zavedení krizového řízení, odvolání stávajícího ředitele a pověření ing. Švece řízením nemocnice v rámci krizového řízení. Pověřený ředitel vytvoří krizový štáb, který bude společně s externí skupinou a dosavadním vedením nemocnice realizovat nezbytné kroky vedoucí k minimalizaci ztrát v Nemocnici s poliklinikou v Lounech. .

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 20.3.2003 / 21.5.2003 | Zveřejnit od-do: 20.3.2003-20.4.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém