Orientační nabídka


 

Zubní pohotovost je nadstandardní služba pacientům; hradí ji pojišťovny. Nikdo jiný.

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Zubní pohotovost je nadstandardní služba pacientům; hradí ji pojišťovny. Nikdo jiný.
Ústecký kraj neruší zubní pohotovost v Ústí, poněvadž nikdy nebyl jejím zřizovatelem. Přinášíme i podrobnější vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce.
 

 
 

Tisková zpráva z 29. srpna 2007

Zubní pohotovost je nadstandardní služba pacientům; hradí ji pojišťovny. Nikdo jiný.

V posledních dnech se v regionálním tisku (Právo, Deník), ale také ve zpravodajství České tiskové kanceláře či ve vysílání Českého rozhlasu Sever objevilo několik novinářských materiálů, které reagují na fakt, že v ústecké Masarykově nemocnici končí posledním srpnovým dnem zubní pohotovost.  Společným jmenovatelem jejich zpráv je nepravdivé konstatování, že stomatologickou pohotovost ruší Ústecký kraj.  

            K oněm matoucím zprávám v našich médiích upřesňujeme, že stomatolog, jenž odešel z ústecké nemocnice a byl ochoten na oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie zubní pohotovost vykonávat (náhradu Masarykova nemocnice zatím nezískala), odešel na Mostecko a právě díky jemu bude moci od 1. září nabídnout tuto službu soukromá Poliklinika Paracelsus v Záluží u Litvínova. Pokud poptávka po zubních pohotovostních službách vysoce převyšuje v našem regionu nabídku soukromých zubařů, rozhodně za to nenese odpovědnost Ústecký kraj. Dokud se tento nepoměr nezmění, budou muset jezdi pacienti do Litvínova a do Děčína, jako dřív navštěvovali pohotovost všichni ostatní v krajském městě. Dodejme, že v Ústí nad Labem přesto zubní pohotovost také funguje, poskytuje ji soukromá společnost, jejíž název je PP Medica (od pondělí do čtvrtka večer od 18 – 21.30 hodin v Mírové ulici na Severní Terase).

Jak je vidět, nejnovější děčínský příklad dokazuje, že to jde i v jiných okresech. Třiadvacet zubařů se dohodlo a pohotovost o nedělích a svátcích prostě bude. Můžeme dodat také stav odjinud osobně vyzkoušený: V okrese Jičín, v Královéhradeckém kraji, se o volných dnech pravidelně střídají při ošetřování bolestivých případů stomatologové z Jičína, Hořic, Nové Paky a dalších měst.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc říká: „Některá média se snaží veřejnosti záměrně či z naprosté neznalosti vnutit myšlenku, že Ústecký kraj nedbá o zdraví svých občanů. Pravda je jiná. Ústecký kraj nikdy nebyl zřizovatelem zmíněné pohotovostní ordinace, ve své sedmileté historii také na ni nikdy finančně nepřispíval. Výkony byly hrazeny pojišťovnami a pokryly náklady na provoz “přes čas“, a to včetně adekvátního zisku. Stát, lépe řečeno sociálnědemokratická vláda, před čtyřmi roky při tvorbě reformy zdravotnictví na tyto “bolestivé případy“ zapomněl a po zrušení okresních úřadů povinnost zřizovat ony zubní pohotovosti na nikoho nepřenesl.“ Tolik krajský hejtman. Dodejme ještě, že nikdo také nemůže přenést povinnost pečovat o vlastní chrup na jiný subjekt; pacienti, kteří vědí, že se bez noční či nedělní návštěvy zubaře prostě neobejdou, se musí obrátit na své ošetřující stomatology popřípadě na zdravotní pojišťovny, tak, jako je tomu jinde v Evropě. Kraj nemá žádnou zákonnou pravomoc vstoupit do řetězce pojištěnec – zdravotní pojišťovna – stomatolog.  

Připravil Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

oddělení tiskových informací,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem,

tel. 475 657 742, 603 192 629.

sebesta.z@kr-ustecky.cz.

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 30.8.2007 / 30.8.2007 | Zveřejnit od-do: 30.8.2007-29.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém