Orientační nabídka


 

2. Promojízda projektu 3. a 4. května 2023

Promojízda se konala v rámci projektu Za společným dědictvím na kole i pěšky.
 

 
 

Logo SN-CZ Interreg VA









Účastníci promojízdy konané ve dnech 3. a 4. května se mohli sami přesvědčit, že unikátní krajina s lidovou architekturou je mimořádně malebná a rozšíří tak nabídku turistického segmentu v regionu. Pahorkatý terén osmistovkových Lužických hor může být sice pro cyklistu náročnější, ale díky dobře fungujícím půjčovnám elektrokol, např. ve Vysoké Lípě nebo Děčíně, je možné pohodlně cestovat krajem i pokud není cílem návštěvy pouze sportovní výkon.

Téměř dvacetičlenná česko-německá skupina tvořená zástupci projektových partnerů, místní samosprávy, organizací destinačního managementu nebo odborníků na lidovou architekturu projela trasu vedoucí z Rumburku přes Groβschönau na Luž a poté se vrátila přes Stožecké sedlo, Chřibskou, Krásnou Lípu a Dymník zpět do Rumburka.

Během obou dnů proběhla diskuse mimo jiné např. na téma další spolupráce v oblasti podpory běžkařských tras, linek veřejné dopravy nebo turistické infrastruktury. Součástí programu byly také komentované prohlídky místních památek.

Projekt Za společným dědictvím právě finalizuje Ústecký kraj a jeho partneři.

Díky němu vzniklo mimo jiné pět velmi zajímavých cyklotras, které představí to nejlepší z kulturního dědictví česko-německého pomezí. Od jara do podzimu mohou cyklisté objevovat nepříliš známé části Šluknovska, Lužických hor a regionu Zittauer Gebirge (Žitavské pohoří), které se nachází v blízkosti známějšího Českého Švýcarska.

Cyklistické putování po severních Čechách a německém příhraničí je vhodné pro celou rodinu. Na cyklookruhy nastoupíte ať už z české, nebo německé strany. Okruhy vedou po značených cyklotrasách s převážně zpevněnými povrchy. Poznávání malebné krajiny ozvláštní opakované přechody státní hranice. Kromě pohodové cykloturistiky vás čeká ochutnávání lokálních specialit.

Díky zmíněnému projektu se podařilo prostřednictvím nově vyznačených úseků pro cyklisty i pěší o něco lépe propojit Ústecký kraj s Libereckým a nasměrovat turisty do příhraniční oblasti.

Již od roku 2021 slouží pěším, cyklistům a běžkařům dřevěná lávka ve Stožeckém sedle přes frekventovanou silnici I/9 z Nového Boru do Rumburku, kterou zafinancoval Ústecký kraj, aby podpořil rozvoj cestovního ruchu v lokalitě. Návštěvníci díky ní získali bezpečné propojení turistických tras mezi Lužickými horami a Českým Švýcarskem.

Při vaší návštěvě Šluknovska a Lužických hor si můžete vybrat z těchto rozmanitých okruhů:

Trasa po podstávkových domech – pro milovníky staré krásy

Rumburk – Krásná Lípa – Dlouhý Důl – Vlčí Hora – Brtníky – Kopec – Kyjovské údolí, Turistický most – Kyjov – Doubice – Rybniště – Jiřetín pod Jedlovou – Dolní Podluží – Herrenwalde – Großschönau – Varnsdorf – Seifhennersdorf – Rumburk

Nejdelší cyklistický okruh, vhodný zejména pro zdatné cyklisty, měří 71,3 km a začít ho můžete například na železniční zastávce v Chřibské, Rybništi, Krásné Lípě nebo Rumburku. Nejvíc podstávkových domů uvidíte ve vesnické památkové zóně Dlouhý Důl, v místní části Kopec a Doubice, a výjimečně zachovalými podstávkami se pyšní německá obec Großschönau.

 

Trasa Českým Nizozemím – pro ty, kteří dávají přednost klidu

Šluknov – Rožany – Sohland – Schirgiswalde – Weifa – Steinigtwolmsdorf – Severní – Liščí – Šluknov

Okruh o délce 34,3 km Českým nizozemím doporučujeme zahájit ve Šluknově, na státní hranici můžete z trasy odbočit na nejsevernější bod České republiky Nordkap. Po českém území vede okruh poblíž hranic České republiky a nabízí putování ztichlou krajinou, v níž nenarazíte na moc turistů. A proč České nizozemí? Název navazuje na německé pojmenování regionu, kterému se až do roku 1945 říkalo Böhmisches Niederland, Česká dolní země. Při příchodu ze severu, od Horní Lužice, byl totiž kraj Šluknovské pahorkatiny níže položený než vyšší Lužické hory.

 

Pašerácká trasa – za českými stopami v Horní Lužici

Varnsdorf – Großschönau – Hainewalde – Leutersdorf – Seifhennersdorf - Varnsdorf

Pašeráckou trasu o délce 29,6 km můžete začít ve Varnsdorfu. Pohodový okruh nabízí projížďku mezi autenticky dochovanými podstávkovými domy v obci Großschönau v Sasku. Po překonání stoupání do obce Spitzkunnersdorf pojedete v Leutersdorfu po území bývalé české enklávy. Na nevelkém území v Sasku platily do roku 1849 zákony českého království, a proto ho jako své útočiště koncem 18. století využíval např. proslulý loupežník Jan Karásek. Více podrobností prozradí Karáskovo muzeum v Seifhennersdorfu.

 

Královská trasa – pro ty, co jsou v dobré kondici

Hrádek nad Nisou – Žitava – Kurort Oybin – Lückendorf – Petrovice – Hrádek nad Nisou

Název trasy dlouhé 32,5 km odkazuje na královské město Žitava, jemuž udělil městská práva český král Přemysl Otakar II. Na okruh je možné vyjet z Hrádku nad Nisou dáte si při ní pořádně do těla. Zapotíte se při prudkém stoupání, odměníte se ale parádními sjezdy. Vykoupete se v české vodní nádrži Kristýna nebo německém jezeře Olbersdorfer See. Nedaleká Žitava láká na prohlídku zdejších unikátů z 15. a 16. století.

 

Lužická trasa – pro milovníky výhledů

Kurort Jonsdorf –  Krompach –  Mařenice – Petrovice – Lückendorf – Kurort Jonsdorf

Okruh dlouhý 25,3 km kolem vrchu Hvozd si užijí zdatnější cyklisté a seznámí se během něj se Žitavským pohořím (Zittauer Gebirge) a Lužickými horami. Jízda vede po úzkých asfaltových silničkách. Nabízí výhledy na Ještědský hřbet a Jizerské hory. Na trasu je možné vyrazit z obce Jonsdorf. V obci jsou k dispozici záchytná parkoviště a hustá síť značených tras, které míří do pískovcového Jonsdorfského skalního města (Jonsdorfer Felsenstadt). Na cyklotrase vás na české straně čeká obec Krompach s podstávkovými domy. V Oybinu můžete navštívit zříceninu středověkého hradu a kláštera Oybin, který za svůj vznik vděčí císaři Karlu IV. a stavební huti Petra Parléře. Do obce vede ze Žitavy proslulá úzkokolejná dráha.


Praktické informace o dopravě a lokálních službách najdete na:
https://www.ceskesvycarsko.cz/cs/informace/novinky 

 

Fotogalerie: 2. Promojízda - 3. - 4. 5. 2023

 
Zodpovídá: RNDr. Eva Poslová
Vytvořeno / změněno: 10.5.2023 / 10.5.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém