Orientační nabídka


 

9) Závěrečná konference

 

 
 

Závěrečná konference projektu Bergbau / Hornictví SN-CZ se konala 14. září 2022 ve Slavnostním sále města Freiberg. Zahájení se ujali ředitel Saského vrchního báňského úřadu prof. Bernhard Cramer a vedoucí oddělení legislativy z Českého báňského úřadu dr. Vítězslav Urbanec, kteří přivítali široké plénum hostů z různých subjektů a institucí partipujících na projektu – za Ústecký kraj to byli zástupci odborů Podpory podnikání, inovací a transformace, Regionálního rozvoje, Územního plánování a stavebního řádu a Životního prostředí, dále zástupci těžebních společností, Hlavní báňské záchranné stanice v Mostě, Ministerstva životního prostředí, České geologické služby atd. 

Téma báňského záchranářství, digitalizace báňské správy a nerostných surovin otevřeli svými prezentacemi odborníci na dané téma z obou zemí. Prezentace jsou k dispozici ke stažení níže pod fotogalerií.

V následných diskuzích byly řešeny mj. otázky:

  • Povolovací režim hornické činnosti v ČR a v Sasku včetně otázky EIA.
  • Sanace důlních prostor v podzemí.
  • Dobývání lithia v Krušnohoří.
  • Přeshraniční spolupráce při zajišťování báňské záchranné služby.
  • Digitalizace státní báňské správy.

Odpolední workshopy probíhaly ve 2 skupinách, tématem byly teze přeshraniční spolupráce v oblasti báňské záchranné služby a digitalizace báňské správy. Jakožto výstup projektu byl vypracován společný princip (tzv. Leitlinie) obsahující strukturu báňských úřadů ve Svobodném státě Sasko a v České republice, a také přehled odpovědností a úkolů báňský úřadů v obou zemích. Výsledky z workshopů a tzv. Leitlinie byly představeny v závěru konference. Představitelé Saského báňského úřadu, Ústeckého kraje i Českého báňského úřadu vyjádřili zájem na další spolupráci v oblasti výměny informací a odborných zkušeností ohledně hornictví v Ústeckém kraji a v Sasku.

 

Fotogalerie Bergbau/Hornictví - akce č. 9

 

Odkazy

 
Zodpovídá: RNDr. Eva Poslová
Vytvořeno / změněno: 4.10.2022 / 4.10.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém