Orientační nabídka


 

Ahoj sousede! Hallo Nachbar! V Ústí nad Labem byl zahájen česko-saský Interreg

SN CZ mini
Ve spolupráci odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje a Společného sekretariátu Drážďany byl dne 8. prosince 2022 slavnostně zahájen Program přeshraniční spolupráce Interreg Česko – Sasko 2021-2027.
 

 
 

Zahajovací konference se konala ve velkém sále Kulturního domu v Ústí nad Labem za účasti více než 350 účastníků z řad nejrůznějších sdružení, spolků, měst, obcí, univerzit i podnikatelské sféry z území Ústeckého, Libereckého a Karlovarského kraje a samozřejmě Svobodného státu Sasko.

„Díky schválení Programu můžeme dále společně s německými partnery pokračovat ve spolupráci a rozvíjet příhraniční oblasti v odvětvích školství a vzdělávání, kultury, cestovního ruchu, kulturního dědictví, životního prostředí, vědy a výzkumu apod. V programovém období 2014-2021 bylo podpořeno celkem 162 projektů v částce cca 148,5 mil. EUR. Příkladem je projekt „Znovuoživené Krušnohoří“, kde se z dotačních prostředků renovovala kaple na Popově, byla provedena částečná sanace ruin na Červené jámě u božídarského Špičáku a vzniklo 40 vizualizací pomocí rozšířené a virtuální reality na 7 trasách v Krušných horách.  Dalším příkladem projektu je „Aktivní prožití společných dějin a tradic v Krušných horách“, ze kterého vzešla instalace 55 nových tabulí na naučné stezce „Historie hornictví“, hrázděný dům dle historické předlohy se stálou expozicí věnovanou životě horalů, jejich činnostem, zvykům a tradicím,uvedl Michal Kučera, radní pro oblast regionálního rozvoje, zemědělství a rozvoje venkova. 

Účastníci konference byli seznámeni s novým programem na aktuální dotační období, který představili zástupci Řídícího orgánu, Společného sekretariátu Drážďany a Ministerstva pro místní rozvoj České republiky. Prezentace z konference je ke stažení zde. 

Po úvodních prezentacích následovala část věnovaná workshopům, které probíhaly většinou formou konzultací ke konkrétním projektovým záměrům. Nechybělo ani představení Fondu malých projektů (FMP).  Příjemný kulturním oživením byl hudební projekt, v rámci kterého vystoupily děti z DDM Ústí nad Labem – Ústecké Bambini.

Důležité informace k programu:

Dne 26. července 2022 byl Evropskou komisí schválen programový dokument, ve kterém jsou stanoveny rámcové podmínky pro jeho realizaci. Dne 29. listopadu 2022 byl saskou vládou schválen tzv. Společný realizační dokument, který tvoří společný právní podklad pro české a německé kooperační partnery.

Nová webová stránka programu zatím není zprovozněna, jakmile se tak stane, odkaz bude doplněn.

SN-CZ zah 1

















Slavnostní zahájení v Domě kultury v Ústí nad Labem se neslo v duchu pevného partnerství

SN-CZ zah 2


















Květinová výzdoba ctila barvy programu

SN-CZ zah 3

















Program konference zpestřilo několik kulturních vstupů

SN-CZ zah 4

















Sál Kulturního domu byl zcela naplněn, účast byla obrovská

 
Zodpovídá: RNDr. Eva Poslová
Vytvořeno / změněno: 13.12.2022 / 13.12.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém