Orientační nabídka


 

Aktuální informace z jednání Krizového štábu Ústeckého kraje

Krajský krizový štáb se sešel prostřednictvím videokonference ve středu dopoledne, aby zhodnotil aktuální situaci na území regionu v souvislosti s šířením onemocnění covid-19. Situace v Ústeckém kraji ve vztahu k zaplněnosti nemocnic je nadále vážná, ale stabilní. Počty hospitalizovaných pacientů s covid-19 v tuto chvíli stagnují, neklesají. Očekávat lze nárůst počtu nutných hospitalizací v souvislosti s šířením omikron varianty mutace viru.
Tisková zpráva ze dne 5. ledna 2022
krizový štáb
 

 
 

Opakovaně apelujeme na všechny neočkované obyvatele regionu, aby zvážili svůj postoj a nechali se očkovat. Vakcína je již k dispozici i pro děti ve věku 5 – 11 let.

Aktuální reprodukční číslo šíření viru R je 0,97, skokově vzrostlo z 0,6, což signalizuje novou příchozí vlnu komunitního šíření viru. Situace v nemocnicích na území regionu je nadále vážná, zdravotníci jsou přetížení, dochází ke stagnaci počtu hospitalizovaných pacientů. Propuštěné ihned nahradí pacienti noví. Obsazenost vyhrazených standardních covid lůžek je 56 % a JIP lůžek dokonce 85 %. U hospitalizovaných pacientů převládají neočkovaní v poměru 60 % ku 36 % pacientů s dokončeným očkováním druhou nebo posilovací dávkou. V nemocnicích nadále pomáhá 27 vojáků a profesionální hasiči zdravotníci pomáhají v teplické nemocnici.

V Ústeckém kraji je aktuálně alespoň první dávkou naočkováno 61 % populace. Došlo k nárůstu počtu dávek vakcíny podaných praktickými lékaři i lékaři pro děti a dorost. Posilovací dávku má již 190 tisíc osob. Děti ve věku 5 – 11 let se kromě ordinací dětských praktických lékařů mohou očkovat v nemocnicích v Kadani, Ústí nad Labem a Rumburku.

Krajský úřad distribuoval celkem 439 tisíc antigenních testů do základních a středních škol určených k povinnému testování v termínech 6., 10., 13. a 17. ledna. Nově se testují všichni žáci a zaměstnanci škol bez výjimky. Situace ve školách je v tuto chvíli podle výsledku počtu záchytů antigenními testy po prvním testování příznivá. Obdobně je tomu ve všech sociálních službách.

Výskyt mutace viru omikron je již sekvenací odebraných pozitivních vzorků potvrzen i v Ústeckém kraji. S ohledem na rychlost šíření této mutace viru v okolních zemích se dá očekávat, že komunitním šířením v průběhu měsíce ledna začne tato varianta i na území Ústeckého kraje převládat. Účinnou ochranou může být třetí posilující dávka vakcíny, která zvyšuje ochranu před těžkým průběhem nemoci až na 75 %. Dvě dávky mají ochranu přibližně 35 %.

Krizový štáb Ústeckého kraje apeluje na všechny obyvatele, kteří se doposud neočkovali, aby tak učinili. Očkování nechrání před nakažením, ale výrazně pomáhá zmírnit počet nutných hospitalizací v nemocnicích. Chraňte sebe, své blízké i vaše okolí. Pomozte našim vyčerpaným zdravotníkům přehodnocením svého postoje a nechte se očkovat.

Aktuální seznam očkovacích míst v Ústeckém kraji naleznete na webových stránkách ZDE:
https://ockoreport.uzis.cz

Aktuální informace k onemocnění covid-19 a očkování jsou uvedeny na webu Ústeckého kraje ZDE:
COVID-19 a očkování: Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)

Krizový štáb Ústeckého kraje je orgán pro řešení krizových situací, řešící v reálném čase konkrétní situaci. Doporučení krizového štábu směřují ke zvládnutí situace za pomoci předem připravených postupů a nástrojů. Oproti tomu Bezpečnostní rada Ústeckého kraje provádí analýzu hrozících rizik, stavu připravenosti a rozhoduje o realizaci preventivních opatření. Rozhodnutí bezpečnostní rady jsou konána za účelem připravenosti na hrozící nebezpečí.

Bezpečnostní rada Ústeckého kraje (dále jen "bezpečnostní rada kraje") je zřízena v souladu s ustanovením § 24 odst. 1, zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení, ve znění pozdějších předpisů, jako poradní orgán hejtmana pro přípravu na krizové situace. Projednává a posuzuje stav zabezpečení a stav připravenosti na krizové situace na území kraje Ústeckého kraje. Předsedou bezpečnostní rady kraje je hejtman Ústeckého kraje.   Bezpečnostní radu kraje svolává předseda bezpečnostní rady kraje podle plánu práce na kalendářní rok a to nejméně dvakrát ročně nebo v případě naléhavé potřeby mimořádně na základě svého rozhodnutí nebo žádosti člena bezpečnostní rady kraje.

krizový štáb
Krizový štáb Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 5.1.2022 / 5.1.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém