Orientační nabídka


 

Americký velvyslanec se při návštěvě kraje zajímal o transformaci a chválil českou kuchyni

Postupná transformace Ústeckého kraje budí zájem i u zahraničních partnerů. Aby se o ní dozvěděl více a zhodnotil příležitosti, které tento proces přináší, navštívil velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet hejtmana kraje, Jana Schillera. Společně probrali například kroky kraje i jednotlivých měst ve využívání vodíku, přístupy k těžbě a zpracování lithia, proces odklonu od těžby uhlí a rekultivace krajiny nebo propojení škol a místních firem.
Tisková zpráva ze 7. listopadu 2023
Schiller, Sabet, Nedvědický
 

 
 

 

Bijan Sabet zmínil zkušenost z USA, kdy se Pittsburgh z města těžkého průmyslu transformoval na centrum moderních technologií, medicíny a finančnictví. Došlo zde k propojení univerzit s inovačními firmami, díky čemuž vzniklo tvůrčí prostředí, ze kterého prosperuje celá oblast. O podobné spojení usiluje i Ústecký kraj skrze své Inovační centrum Ústeckého kraje, které má certifikát pro národní i mezinárodní spolupráci. Jeho přispěním se daří rozvíjet projekty zaměřené na využívání vodíku. Výroba této komodity má v regionu tradici již od konce 19. století. V současnosti roste zájem o investice do vodíkových technologií, zejména jejich využití v čisté mobilitě. Vodík je proto v Ústeckém kraji ve středu zájmů výzkumníků i ekonomů.

„Důležitým tématem jednání byla i chystaná těžba lithia na Cínovci, která je jedním ze strategických transformačních projektů. V současné době probíhají jednání s dotčenými samosprávami o podmínkách a dopadech těžby na okolní obce. Ústecký kraj požaduje takové řešení, které bude mít co nejmenší dopad na kvalitu života v dotčených oblastech,“ řekl k náplni setkání hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.  
 
Hejtman před velvyslancem zmínil i dobré fungování Amerického centra v rámci Knihovny Ústeckého kraje, které poskytuje školám speciální vzdělávací programy zaměřené na jazyk, výuku k demokratickému občanství, ochranu životního prostředí nebo americkou kulturu. Zároveň pořádá řadu akcí pro veřejnost, které přibližují americkou historii, literaturu nebo třeba filmovou tvorbu. 

Na závěr se všichni účastníci jednání shodli, že je důležité propojit Inovační centrum Ústeckého kraje s relevantními partnery v USA a provázat vysoké i střední školy kvůli vzájemným studijním pobytům i bádání. Dosavadní zkušenosti ze Spojených států, spolu s nápady českých studentů a firem, mohou přinést mnoho užitečného pro rozvoj obou zemí. Velvyslanec Bijan Sabet, který si během svého desetiměsíčního působení v úřadu velice oblíbil českou kuchyni, slíbil, že se do Ústeckého kraje znovu vrátí, aby mohl objevovat jeho krásy. 

Petr Nedvědický (primátor města Ústí nad Labem), Bijan Sabet (velvyslanec USA) a Jan Schiller (hejtman Ústeckého kraje) si udělali společné selfie)
Petr Nedvědický (primátor města Ústí nad Labem), Bijan Sabet (velvyslanec USA) a Jan Schiller (hejtman Ústeckého kraje) si během návštěvy udělali společné selfie

Společné jednání probíhalo na výletním zámečku Větruše v Ústí nad Labem
Společné jednání probíhalo na výletním zámečku Větruše v Ústí nad Labem

 


 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 7.11.2023 / 7.11.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém