Orientační nabídka


 

Antonín Terber: Obyvatelé Ústeckého kraje se smrtelné ptačí chřipky obávají zbytečně

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Antonín Terber: Obyvatelé Ústeckého kraje se smrtelné ptačí chřipky obávají zbytečně
"Všechny složky záchranného systému, od zdravotníků přes veterináře, hygieniky, hasiče po vojsko jsou na zatím nepravděpodobný výskyt ptačí chřipky včetně její podoby smrtelné pro člověka skutečně důkladně připraveny. Chovatelé drůbeže a opeřenců vůbec by se ale měli, hlavně pro svůj klid, nechat preventivně proočkovat proti chřipce," konstatoval po jednání Krajské nákazové komise v Ústí nad Labem člen Rady Ústeckého kraje Antonín Terber.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 25.10.2005

 

Antonín Terber: Obyvatelé Ústeckého kraje se smrtelné ptačí chřipky obávají zbytečně

 

Obyvatelé Ústeckého kraje, sledující v denním zpravodajství se znepokojením informace o výskytu tzv. ptačí chřipky v podobě nakažlivé pro člověka, mohou být klidní, v našem regionu ani v České republice a sousedících státech dosud nebyl výskyt tohoto onemocnění zaznamenán. Konstatovali to mimo jiné účastníci dnešního jednání Krajské nákazové komise v Ústí nad Labem.

            „Byl jsem k jednání komise přizván jako zástupce kraje, a tak mohu konstatovat, že všechny  složky záchranného systému, od zdravotníků přes veterináře, hygieniky, hasiče po vojsko jsou na případný a podtrhuji zatím nepravděpodobný výskyt ptačí chřipky včetně její podoby smrtelné pro člověka skutečně důkladně připraveny. Chovatelé drůbeže a opeřenců vůbec by se ale měli hlavně pro svůj klid nechat preventivně proočkovat proti chřipce. Byl jsem ujištěn, že vakcíny bude v blízkých dnech dostatek,“ konstatoval po jednání člen Rady Ústeckého kraje Antonín Terber.

            Informace svědčící o případném výskytu této nemoci či o podezřelých úhynech ptactva přijímají pracovníci krajského nebo okresních pracovišť hygienických stanic nebo Státní veterinární správy ČR.

 

Důležitá doporučení Státní veterinární správy ČR pro území ČR

  • Je v platnosti zákaz dovozu drůbeže, ptáků, vajec a neošetřeného peří ze zemí s výskytem nemoci.
  • Doporučuje se zamezení vstupu do chovů nepovolaným osobám, zasíťování oken a větracích otvorů a užívání dezinfekčních rohoží před vstupy do chovných prostor.
  • Doporučuje se hlášení zvýšených hromadných úhynů drůbeže, popřípadě i volně žijícího ptactva.
  • Doporučuje se každodenní kontrola zdravotního stavu drůbeže a ostatních ptáků. Další doporučení se týká povinnosti chovatelů, kteří chovají drůbež jako podnikatelé, hlásit místně příslušným krajským veterinárním správám nechutenství drůbeže (pokles spotřeby krmení a vody o více než 20%), pokles snášky o více než 5% během dvou dnů a hlásit zvýšení úhynu o více než 3%v průběhu jednoho týdne.

 

příloha: Sdělení tiskového mluvčí Státní veterinární správy ČR 

 

Vydala: Mgr. Romana ŽATECKÁ, tisková mluvčí Ústeckého kraje

              tel. 475 657 720, 603 192 631

              e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 25.10.2005 / 25.10.2005 | Zveřejnit od-do: 25.10.2005-25.11.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém