Orientační nabídka


 

Aplikovaná chemie – obor i s výukou vaření piva

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
2
Ústí nad Labem je město s dlouholetou tradicí chemického průmyslu. Největším podnikem je Spolchemie, významným zástupcem chemické a potravinářské výroby je Setuza, Tonaso, jenž opuštěním výroby sody už patří k menším firmám, každopádně však je chemie stále ještě významným oborem na Ústecku.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 20. června 2014

U všech vyjmenovaných firem došlo k restrukturalizaci výroby a také k výraznému snížení počtu pracovníků. Tento stav se odrazil i v počtech uchazečů o studium aplikované chemie na Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala Ústí nad Labem (škola byla sloučena s Gymnáziem na Severní Terase). Ukazuje se však, že o absolventy chemie, středoškoláky, roste zájem.

Vedení školy hledalo činnost, která by nové studenty do školy přivedla a zdá se, že se záměr podařil. Škola byla vybrána do projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje, který je dotován Evropskou unií a Ústeckým krajem. Cílem projektu,  CZ.1.07/1.1.00/44.0005, který vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, je vzbudit zájem žáků základních škol o přírodovědné a technické obory studia.

Vzhledem k tomu, že v Ústeckém kraji, ale i v celé republice, vznikají malé pivovary jako houby po dešti, stoupá i zájem o vzdělané odborníky v oboru. Ty by měla od příštího školního roku připravovat právě ústecká chemická průmyslovka. V prostorách školy se buduje pokusný školní pivovar, spíše pivovárek, který bude společně s novými laboratořemi sloužit k vzdělávání sládků a dalších pracovníků malých pivovarů. Celý výrobní proces bude probíhat v prostorách školního pivovaru, v suterénu školy. Samozřejmě, že cílem nebude konzumace, ale výuka, experimentování a seznámení se všemi výrobními procesy. Studenti budou vařit pivo nejen z tradičních sladů, ale například i z rýže nebo kukuřice. Počítá se i s výukou marketingu, který souvisí s oborem pivovarnictví. Škola spolupracuje s minipivovarem v Ústí nad Labem, Pivovarem Na Rychtě. Tady budou žáci získané vědomosti ze školního experimentálního pivovaru využívat v praxi. Suroviny k experimentálním várkám bude škola získávat od tohoto partnera projektu.

Zeptali jsme se  Mgr. Jana Rottenborna, zástupce ředitele školy pro odborné vzdělávání.

* Co vás vedlo k záměru vybudovat tento experimentální pivovar? Jaký zájem o studium předpokládáte a jak velká je potřeba absolventů pro tento obor?

Naším cílem je zvýšení zájmu o studium chemie. Naše škola, vlastně jako jediná, poskytuje v Ústeckém kraji vzdělání v chemii. Počet absolventů však neodpovídá zájmu zaměstnavatelů. Hlásí se i chemické podniky z jiných krajů a my nemůžeme zatím pokrýt potřeby ani zaměstnavatelů v kraji. Proto jsme se rozhodli doplnit obor aplikovaná chemie o oblast potravinářské chemie, kam patří i pivovarnictví a tím obor zatraktivnit. Naši absolventi tak budou mít širší spektrum budoucího uplatnění. I studium bude zajímavější.

 

* Přece jen pivo po uvaření musí kvasit a postupně získávat alkohol.  Žáci na Vaší škole většinou nejsou plnoletí, a tedy alkohol nesmí konzumovat. Jak budete tento rozpor řešit?

Ano, máte pravdu, ve škole se nesmí alkohol podávat. Budeme to řešit tím, že várky našeho experimentálního piva nebudou velké a proces kvašení nebude příliš dlouhý. Každopádně nebudeme pivo vařit pro konzum. Navíc nejsme jedinou střední školou, kde je pokusný pivovar. V Praze a nově i ve Veselí nad Lužnicí už pokusné pivovary fungují. Chystáme se k nim a poptáme se, jak to dělají u nich.

Popřejme škole, aby se naplnil záměr  zvýšit zájem o studium chemie a aby v Ústí nad Labem zůstala zachována tradice chemické výuky.

Připravil PaedDr. Petr Brázda, Odbor strategie, přípravy a realizace projektů,

Krajský úřad Ústeckého kraje, telefon 777 072 210

 

1
Mgr. Jan Rottenborn, zástupce ředitele školy pro odborné vzdělávání.

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 20.6.2014 / 20.6.2014 | Zveřejnit od-do: 20.6.2014-19.7.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém