Orientační nabídka


 

Březenský drak Severus se chystá k zimnímu spánku

sev
Poslední šance vidět důlního obra, draka Severuse, před zimním spánkem bude v sobotu 1. října. Výpravy k velkostroji KU800, který má přezdívku Březenský drak, odejdou z vrátnice Severočeských dolů v Březně u Chomutova v 10, ve 12 a ve 14 hodin. Součástí akce jsou výpravy do hlubin dolu.
 

 
 

K zimnímu spánku drak ulehne ve 14 hodin.  Aby se mu dobře odpočívalo, připravily mu děti z Března dárek. Překvapení je přichystáno také pro čápy.  Podle ornitologů z Podkrušnohorského zooparku je drak tak vysoký, že by se mohl stát krásným domovem pro ptačí rodinku čápa stěhovavého. Severočeské doly proto pod odborným dohledem zoologů nainstalují na nejvyšší místo hnízdo.  Symbolické poselství pro čápy vyšle každý z návštěvníků, který se zúčastní slavnostního ceremoniálu ve 14 hodin. Vypouštět se budou lampionky štěstí, které mají čápy upozornit, že je pro ně v obci Březno připraveno nové hnízdo.  Vstup je zdarma. Každý návštěvník dostane malou pozornost. Děti se díky dárku promění v rytíře.  Březenský drak Severus se probudí zase až na jaře.

Velkorýpadlo KU800 pracovalo v Dolech Tušimice více jak 30 let. Je vysoké 51 metrů, což je podobně jako Městská věž v Chomutově. Jeho hmotnost je 3 900 tun. Váží tedy přibližně jako 17 plně naložených dopravních letadel před startem.

Návštěvníci Březenského draka se navíc můžou 1. října vydat na výlet do hlubin dolu a vidět jej tak, jak ho vidí horníci, když těží hnědé uhlí. Terénní auta vyjedou z vrátnice v 10 a ve 12 hodin.  Výlet je zdarma a trvá přibližně 2 hodiny. Kapacita aut je omezená, proto je lepší vyplnit na internetových stránkách www.infocentrumsdas.cz rezervační formulář a potvrzení přinést s sebou.

Obec Březno, které leží v těsném sousedství hnědouhelného dolu, navštívila letos v červnu komise ENVE brusleského výboru regionů, kterou do Ústeckého kraje pozvala hejtmanka Jana Vaňhová.

Připravil: OTI ve spolupráci s Renatou Malíkovou, SD

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 30.9.2011 / 30.9.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém