Orientační nabídka


 

Brusel se díky výstavě seznámil s podobou krajiny po těžbě uhlí

001
Během jednoho večera se Ústeckému kraji podařilo na půdě Evropského parlamentu vyvolat diskuzi na téma obnovy těžební krajiny. Zájem v centru Evropské unie vzbudila výstava odborníka na rekultivace Ing. Stanislava Štýse, DrSc, pod názvem „Proměny těžební krajiny Ústeckého kraje – rekultivace a revitalizace oblastí postižených povrchovou těžbou“.
Tisková zpráva ze dne 3. října 2013
 

 
 

Expozice velkoformátových fotografií, tzv. „dvojčat“, které ukazují vzhled krajiny před a po rekultivaci, byla připravena Zastoupením Ústeckého kraje v Bruselu (Odbor kancelář hejtmana, Krajský úřad Ústeckého kraje) ve spolupráci s europoslancem Richardem Falbrem a Stanislavem Štýsem. Na fotografiích byly prezentovány dosavadní úspěchy České rekultivační školy, jejímž zakladatelem je i Stanislav Štýs. 

Výstavu během týdne jejího konání v prostorách Evropského parlamentu shlédlo několik stovek lidí. Ústecký kraj tak názorně ukázal, že je regionem moderním, ve kterém se průmyslové prostředí vhodně snoubí s ekologickými myšlenkami,a regionem s dlouhou tradicí rekultivací, které umí těžební krajinu navracet do své původní podoby a ta se často stává ještě lepší než před zásahy.

Výstava byla zahájena 17. září europoslancem Richardem Falbrem, hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem a samotným autorem Stanislavem Štýsem. Na úspěchu akce se podílel také generální partner výstavy, Severočeské doly, a.s., který měl na vernisáži svého zástupce – Vladimíra Budínského, ředitele strategie a komunikace.

Vernisáže výstavy se zúčastnila více než stovka zaměstnanců institucí EU, českých i zahraničních regionálních zástupců a zástupců mezinárodních agentur a asociací. Mezi nejvýznamnější hosty patřili europoslanci Zuzana Brzobohatá, Olga Sehnalová, Vojtěch Mynář, Eduard Kožušník a Jan Březina.

----------

Vzhledem k nedostatku významných ložisek ropy či zemního plynu pochází 60 procent elektrické energie České republiky z hnědého uhlí. Energie je vyráběna v moderních ekologizovaných elektrárnách, avšak samotné získávání uhlí nelze technologicky realizovat jinak než destrukcí všech přírodních a kulturních složek dotčeného území. Po kompletním vytěžení nerostné suroviny tak přichází na řadu rekultivace. Již od padesátých let minulého století český horní zákon ukládá všem těžebním společnostem z jejich vlastních finančních prostředků zajistit sanaci a rekultivaci všech těžbou dotčených pozemků. Ne jinak je tomu u společnosti Severočeské doly, a.s.

Během minulých šedesáti let tak byl odborníky z praxe a vědci vytvořen soubor strategií, metod a legislativních podmínek známých jako Česká rekultivační škola. Ta se stala vzorem rekultivátorů v mnoha státech. Její významnou předností je, že se neorientuje jen na obnovu nových lesů, polí a vodních ploch, ale i na spojitost s revitalizací kulturních složek krajiny. Na výsypkách tak vznikají nová sídliště rodinných domů, hřiště, sportoviště, zahrádkářské osady, rekreační zóny, obnovuje se dopravní infrastruktura.

----------

Ing. Stanislav Štýs, DrSc. (*1930) se celý svůj profesní život zabývá problematikou ochrany a tvorby životního prostředí, s hlavní orientací na rekultivační obnovu těžbou postižených území Ústeckého kraje. Je zakladatelem severočeských rekultivací a soustavně externě spolupracuje s řadou výzkumných a akademických pracovišť. Desítky let působí na mnoha vysokých školách u nás i v zahraničí, a to jako učitel, externí vědecký pracovník a člen vědeckých rad (např. UJEP - Fakulta životního prostředí v Ústí nad Labem, Zemědělská univerzita v Praze, VŠ lesnícka a drevárska Zvolen, TU-VŠB Ostrava, Čínská hornická univerzita v Xuzhou).

Soustavně se věnuje aktivní propagaci severočeských rekultivací. Je autorem cca 360 odborných i popularizačních publikací. Jako fotodokumentarista zpracoval téma "Proměny měsíční krajiny v srdci Evropy". Jako scenárista a odborný poradce působil na deseti filmech s rekultivační tematikou, v řadě televizních a rozhlasových pořadů. Odbornou i občanskou veřejnost s rekultivacemi a tematikou aktivní péče o životní prostředí seznamuje přednáškami a besedami na školách.

V roce 2012 mu byla udělena Cena hejtmana Ústeckého kraje za rok 2011 v oblasti regionálního rozvoje pro jeho celoživotní přínos rekultivaci a revitalizaci těžbou postižených území Ústeckého kraje, za odstraňování negativního obrazu a za účinnou propagaci Ústeckého kraje v České republice i v zahraničí.

V současné době působí jako jednatel společnosti ECOCONSULT PONS. Dále je stále aktivní jako specialista EIA/SEA, supervizor nápravy ekologických škod a jako znalec Krajského soudu v Ústí nad Labem pro tematiku aplikované ekologie a životní prostředí.

Zdroj: Ing. Jitka Zimová, KH KÚÚK

Kontakt:

Mgr. Alena Tichá, oddělení tiskových informací

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 741

Mob.:+420 777 499 822

Mail:   ticha.a@kr-ustecky.cz

01

01
Lom Most v roce 1972

01
Stejné území po komplexní rekultivaci a revitalizaci roku 1999.

 

Další fotografie najdete ve fotogalerii níže.

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 3.10.2013 / 3.10.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém