Orientační nabídka


 

Bruselská komise ENVE přijede do Ústeckého kraje

a
Ústecký kraj bude 14. června hostitelem studijní návštěvy členů komise ENVE. Ta je součástí Výboru regionů v Bruselu, tedy poradního orgánu Evropské unie. Do kraje je pozvala hejtmanka Jana Vaňhová.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 9. června 2011

   Zmíněná komise je poradním orgánem Výboru regionů v oblasti klimatických změn, energií z obnovitelných zdrojů, zabývá se rovněž výzkumem a technologiemi pro výrobu energií nebo záležitostmi odpadového hospodářství. Jedenáct členů komise a její sekretariát se seznámí na Chomutovsku, Mostecku a Teplicku s těžbou uhlí, produkcí energií z fosilních paliv i z obnovitelných zdrojů a především s ochranou životního prostředí a obnovou krajiny od její rekultivace až po resocializaci, tedy navrácení krajiny pro práci a oddech lidí. Členy komise budou doprovázet odborníci z Krajského úřadu Ústeckého kraje, management dolů a elektráren a také starostové obcí z regionu. Jednou z dvanácti členů Výboru regionů za Českou republiku a zároveň členkou komise ENVE je hejtmanka Jana Vaňhová, která nám k chystanému programu řekla: Již dlouho jsem usilovala o to, aby se výjezdní zasedání komise ENVE konalo právě v našem kraji. Je srdcem energetiky a už není jen o uhelných dolech, je také o rozsáhlých rekultivovaných plochách. Je třeba, aby orgány jako Komise EU nebo i laická veřejnost přestaly vnímat náš kraj jako „uhelnou Popelku“. Na místech, kde dříve probíhala těžba uhlí, se dnes lesknou hladiny jezer například Matyldy či Jezera Most a rekultivované parky, kam se jistě řadí dostihové závodiště Hipodrom Most. I to je výsledek usilovné práce na nápravě škod průmyslem decimovaného životního prostředí.“

   Členové komise navštíví například důl Tušimice a seznámí se  nejen s probíhající těžbou, ale i rekultivovanou krajinou v okolí. Navštíví známou obec Březno, vítěze soutěže Vesnice roku 2010 Ústeckého kraje, kterou měla paradoxně těžba pohltit. Prohlédnou si radovesickou výsypku i rekultivovanou krajinu. Delegace bude mít také možnost vidět nejmodernější a nejúčinnější elektrárnu v České republice v Ledvicích. Tady se v informačním středisku elektrárny seznámí i s 3D dokumentárním filmem a zúčastní se vernisáže fotografií o průmyslové krajině našeho regionu.  

   Externí aktivitu komise ENVE připravilo  zastoupení Ústeckého kraje v Bruselu ve spolupráci s ČEZ a.s.,  Severočeskými doly, a.s. a dalšími partnery.

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 9.6.2011 / 9.6.2011 | Schváleno / Zrušeno: 9.6.2011 / 8.7.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém