Orientační nabídka


 

Budoucnost Gymnázií v Ústeckém kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Lidové Noviny, Jana Machálková(jana.machalkova@lidovky.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Lidové Noviny, Jana Machálková(jana.machalkova@lidovky.cz) ze dne 29.9.2005

 

Dotaz (v původním znění):

Dobrý den,

po naší telefonické rozmluvě posílám dotaz, který se týká oblasti školství.

 

Ministryně Petra Buzková minulý týden řekla, že chce do čtyř let navýšit místa na gymnáziích o 20 tisíc míst. Tento úkol budou mít primárně na starost kraje. Ministryně počítá, že by se měla upravit současná nabídka studijních a učebních oborů. To znamená, že některé obory by byly zrušeny nebo omezeny a úspory, které takto vzniknou, budou použity na zvýšení počtu gymnazijních míst. 

Zajímalo by mne, jestli má Ústecký kraj nějakou analýzu nebo předběžný odhad, jakých oborů by se omezení nebo zrušení mohlo týkat. Prosím o co nejpodrobnější informace. Zejména bych potřebovala vědět:

 

1. O kolik míst se v nejbližších letech v kraji zvedne kapacita gymnázií? O jaký půjde, ve srovnání s dnešním stavem, procentuální nárůst?

2. O jaké učební a studijní obory je v kraji dlouhodobě nízký zájem a dá se tak předpokládat jejich omezení?

3. Na jak dlouhé časové období s uvedením těchto změn počítáte?

4. Předpokládáte, že ministerstvem doporučené zvýšení gymnazijních míst pokryjete pouze již zmíněným zrušením nebo omezením některých studijních oborů (model například jedna třída na SOU bude zrušena a gymnázium zase přijme o jednu třídu více), nebo by v kraji mohla vzniknout některá úplně nová gymnázia?

 

 

Odpověď:

1. Budou –li mít kraje na starosti za úkol zvýšit počet míst na gymnáziích, budou tomu nepochybně předcházet příslušné legislativně právní kroky, ze kterých bude jasné, že kraje, jako zřizovatelé většiny gymnázií, jsou povinny naplnit novou strategii Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT), v jakém rozsahu pro jednotlivé kraje a jak budou tyto kroky ministerstvem finančně zabezpečeny. Na gymnáziích v Ústeckém kraji studovalo v loňském školním roce necelých 8 tisíc žáků, tj. téměř 23% z žáků všech středních škol zřizovaných krajem. Celkem mají gymnázia v Ústeckém kraji kapacitu dostatečně pokrývající zájem o studium, převis poptávky nad nabídkou volných míst je již druhým rokem prakticky zanedbatelný. Drtivá většina gymnázií může přijmout prakticky všechny žadatele pokud splňují podmínky přijímacího řízení. V letošním přijímacím řízení dokonce některá gymnázia ustoupila od přijímacích zkoušek. Několik volných míst bylo uchazečům k dispozici ještě v průběhu prázdnin.

 

2. Jsou obory, které se často pro svou studijní náročnost  dlouhodobě potýkají s nezájmem v řadách absolventů základních škol a současně jsou velmi žádané trhem práce a zaměstnavateli. Jako příklad lze uvést obráběče kovů, slévače, strojaře a černé řemeslo obecně. Tyto obory v žádném případě nehodlají školy ani kraj omezovat, naopak, je prvořadým zájmem škol i kraje propagovat a naplňovat tyto obory jako perspektivní a důležité. Je-li o absolventy některých oborů trvale nezájem na trhu práce, či obory tzv. vyšly z módy, školy samy se starají o aktualizaci a modernizaci své vzdělávací nabídky tak, aby jimi nabízené obory byly zajímavé jak pro žáky, tak pro trh práce. Veškeré tyto změny jsou vždy v souladu s krajskou strategií racionalizace vzdělávací nabídky. Rada Ústeckého kraje se takovými změnami zabývá prakticky na každém svém jednání a Ústecký kraj je na prvním místě v ČR co do počtu žádostí, podaných na MŠMT ve věci změny zápisu nových, a výmazu nevyužitých oborů vzdělání v rejstříku škol a školských zařízení. Je třeba zdůraznit, že  hlavním partnerem zřizovatele v tomto proces jsou dotčené školy a jejich vedení.

 

3. Tyto změny probíhají průběžně již od roku 2002.

 

 

4. Rozhodne-li kraj jako zřizovatel gymnázií, že zvedne jejich kapacitu o pevně stanovená procenta, určitě bude veřejnost včas informována. Jde však o zásadní krok s velkým dopadem na finance, který by měl být součástí dlouhodobé školské strategie kraje, měl by být projednán na všech potřebných úrovních a ve všech rozhodujících orgánech kraje a dále s pedagogickou veřejností, v první řadě s řediteli škol, kteří jsou kraji v těchto činnostech partnery. Zatím ale MŠMT oficiálně kraj o takové navýšení nepožádalo.

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.10.2005 / 7.10.2005 | Zveřejnit od-do: 7.10.2005-7.11.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém