Orientační nabídka


 

Cena ministerstva kultury Dušanu Špičkovi z teplického muzea

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
D.Špička
Dušan Špička z teplického muzea (na snímku), Jarmila Gabrielová, zakladatelka Pražského Quadriennale, Vladimír Opěla z Národního filmového archivu a Český rozhlas 3 – Vltava jsou novými nositeli Ceny MK ČR za přínos k rozvoji české kultury 2008.
 

 
 

Tisková zpráva z 8. ledna 2009

Na návrh odboru kultury a památkové péče krajského úřadu se dostalo významného ocenění PhDr. Dušanu Špičkovi, řediteli regionálního muzea v Teplicích, příspěvkové organizace Ústeckého kraje. Z rukou ministra Václava Jehličky převzal minulý měsíc Cenu ministerstva kultury za přínos k rozvoji české kultury za rok 2008. Ve zdůvodnění je uvedeno, že „Dušan Špička jako ředitel Regionálního muzea v Teplicích dokázal tuto instituci pozvednout mezi významná kulturní centra nejen Ústeckého kraje, ale i celé České republiky. Cena Ministerstva kultury mu náleží právě za tento počin. Dušan Špička se podílel na pořádání mnoha expozic, mimo jiné výstavy Češi a Němci – sousedé v EU, Návrat královny Judity, 1500 let česko - bavorského soužití či Střed Evropy okolo roku 1000.“

   Uvedené ocenění práce je zatím jediným v oblasti muzejnictví. Dušan Špička je již dvacet let ředitelem teplického muzea, má osobní zásluhy na rekonstrukci románského křídla budovy muzea, které financuje Ústecký kraj a jako dlouholetý předseda krajské sekce Asociace muzeí a galerií vytvořil z teplického muzea koordinační centrum spolupráce muzeí a galerií v kraji a přispěl jednoznačně i k vzestupu jejich odborné úrovně. Pan Špička vydal nebo se podílel na vydání řady populárních i vědeckých publikací, rozvíjí mezinárodní spolupráci a výměnu s kulturními institucemi i v zahraničí (Německo, Polsko, Rakousko, Čína a d.). Je také významným uměleckým fotografem a vystavuje též v cizině.

   Ředitele Dušana Špičku přijme v nejbližší době rovněž hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, aby mu osobně poblahopřála k ministerskému ocenění a zároveň poděkovala za dlouholetou práci v oblasti kultury a muzejnictví v našem kraji.

 

Připravil Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz

www.kr-ustecky.cz

Dušan Špička
PhDr. Dušan Špička, ředitel Regionálního muzea v Teplicích, p.o.

Budova v Teplicích
Budova muzea na Zámeckém náměstí v Teplicích

 

Expozice
V jedné z expozic muzea

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 8.1.2009 / 8.1.2009 | Zveřejnit od-do: 8.1.2009-7.2.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém