Orientační nabídka


 

Cenu města Děčína za rok 2014 získala poprvé žena

foto
Již po šesté byla udělena Cena města Děčína dvěma významným osobnostem. Cena je především morálním oceněním udělovaným za význačnou činnost v různých oblastech veřejného života, vynikající zásluhy o rozvoj města Děčín nebo jeho propagaci v České republice nebo v zahraničí. Z rukou primátorky města Marie Blažkové převzali toto ocenění za rok 2014 MUDr. Mahulena Čejková a Karel Bělina.
Tisková zpráva ze dne 30.1.2015
 

 
 

 

Mahulena Čejková pracovala třicet let jako lékařka, nejprve na interním oddělení děčínské nemocnice, později jako obvodní lékař. V roce 1990 byla zvolena za Občanské fórum do Sněmovny lidu Federálního shromáždění, kde působila 2 roky. Do senátu kandidovala ještě v roce 1996 za Českou stranu národně sociální. Jedno volební období byla členkou městského zastupitelstva.  Po ukončení politické kariéry působila v bytové komisi a aktivně pracovala a stále pracuje v Českobratrské církvi evangelické. Od roku 2003 do 2009 byla synodní kurátorkou. Celým životem ji provází také hudba. Při předání ceny vzpomínala na začátky Děčínského pěveckého sboru a Děčínského symfonického orchestru.

Druhým oceněným byl Karel Bělina, tělem i duší horolezec.  Ve svých 68 letech je hlavním stavitelem děčínské via ferraty, kterou si během krátké doby oblíbili lezci nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Na svém kontě má také mnoho prvovýstupů v celých Čechách, převážně na pískovcích. Spolupracoval na tvorbě několika horolezeckých průvodců. Stále je aktivním horolezcem.

Každoročně město uděluje tuto významnou cenu na Společenském večeru primátora, při kterém se vyhlašují nejlepší sportovci. Letos poprvé se slavnostní akt uskutečnil samostatně. Mezi hosty byli představitelé města Děčína, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, poslanec Stanislav Pfléger.

Cenu města za rok 2013 získal grafik a malíř Břetislav Kment a dlouholetý basketbalista Slavomír Bednář.  V předchozích letech byli oceněni například Rudolf Felzmann, Josef Waldmann, Karel Lešanovský, Vladimír Poskočil, řezbář Vladimír Cejnar, fotbalový trenér Julius Časný.

Navrhnout významnou osobnost města mohou občané vždy do konce září. Z jednotlivých návrhů vybírá nejlepší kandidáty komise, konečné slovo mají zastupitelé. „Při posuzování jednotlivých návrhů je hodnocen především přínos pro město, mimořádné zásluhy a popularita mezi obyvateli,“ řekla Hana Cermonová, náměstkyně primátorky. Cenu město uděluje významným občanům již do roku 2009.

Zdroj: Markéta Lakomá, tisková mluvčí města Děčín

foto
Oceněná paní Mahulena Čejková, primátorka Marie Blažková a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.


 

foto
Pan Karel Bělina přebírá ocenění od primátorky Marie Blažkové.


 
Zodpovídá: Mgr. Markéta Voleníková
Vytvořeno / změněno: 30.1.2015 / 30.1.2015 | Účinnost od-do: 30.1.2015-28.2.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém