Orientační nabídka


 

Ceny hejtmana Ústeckého kraje za rok 2022 byly slavnostně předány laureátům

Dvanáctý ročník prestižního ocenění za výjimečné občanské zásluhy o rozvoj kraje – Ceny hejtmana Ústeckého kraje pro rok 2022 – znají své nositele. V Beuronské kapli, která je součástí Gymnázia Teplice, byla slavnostně předána ocenění laureátům, včetně finančního daru v hodnotě 50 tisíc korun. Ceny byly uděleny ve čtyřech kategoriích: regionální rozvoj, sociální a zdravotní oblast včetně záchrany lidského života, kultura a sport. Slavnostní večer zpříjemnilo přítomným hostům hudební vystoupení žáků a pedagogů Konzervatoře v Teplicích.
Tisková zpráva z 11. října 2023
Oceněné osobnosti Ústeckého kraje
 

 
 
Slavnostního předání ocenění se chopil hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller spolu s Martinem Pohlodkem, generálním ředitelem společnosti Geomet s.r.o., patřící do Skupiny ČEZ. Aktu se účastnili i předsedové výborů Ústeckého kraje Vlastimil Skála a Milan Rychtařík

„Ústecký kraj se udělením cen snaží poděkovat konkrétním osobnostem, které svou činností nebo obyčejným lidstvím zanechaly v regionu nesmazatelnou stopu. Doposud obdrželo Cenu hejtmana padesát osm opravdu výjimečných osobností, které mohou být vzorem pro každého z nás,“ řekl ke slavnostní události hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

V kategorii regionální rozvoj byla oceněna Jana Linhartová, která se významně zasloužila o rozvoj kultury a knihovnictví v celé České republice. Aktivně se zasazuje o provázanost škol se všemi druhy knihoven. V tomto směru věnuje pozornost vytváření vhodných metodik vzdělávání ve vztahu ke knihovnám. Významně se zasadila o zapojování knihoven do komunitního i kulturního života měst a obcí. Díky její aktivitě sehrála Knihovna Ústeckého kraje významnou roli při integraci uprchlíků z Ukrajiny a ve spolupráci s Poradnou pro integraci pro ně realizuje jazykové kurzy i kulturní a vzdělávací akce.

Jana Linhartová si převzala ocenění od hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera a Martina Pohlodka (vlevo), generálního ředitele společnosti Geomet s.r.o.
Jana Linhartová si převzala ocenění od hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera a Martina Pohlodka, generálního ředitele společnosti Geomet s.r.o.

 

Jan Rejholec, primář chirurgického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Děčín, o.z., získal cenu v sociální a zdravotní oblasti za zavedení a rozvoj robotické chirurgie se systémem da Vinci pro oblast kolorektální chirurgie. Velkou měrou se podílel na založení školicího střediska Centra robotické chirurgie KZ, a.s v roce 2010, které dosud připravilo pro tuto specifickou disciplínu chirurgie desítky lékařů z ČR i zemí střední a východní Evropy. Sám se přitom vzdělávání lékařů v této oblasti věnuje.

Jan Rejholec, primář chirurgického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Děčín
Jan Rejholec, primář chirurgického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Děčín

 

Ocenění v oblasti kultury obdržel Adolf Škarda, hudebník, sbormistr a hudební pedagog. Dlouhá léta působil ve spoustě kapel v Litoměřicích, vedl pěvecké sbory a podílel se na organizaci mnoha kulturních akcí ve městě. Po odchodu do důchodu stál u zrodu Swingových kaváren, kam zval špičkové interprety. Stále se věnuje výuce hudby, přípravě kulturních akcí a pravidelně hraje pro seniory.

3
Adolf Škarda - hudebník, sbormistr a hudební pedagog

 

Dušan Petráš, který získal cenu v oblasti sportu, je výkonnostní turista a zakladatel a předseda oddílu turistiky TJ Sokol Duchcov. Pravidelně se účastní mezinárodních soutěží ve sportovní turistice, na kterých získal několik medailí. Patří mezi certifikátory turistických tras v Evropské unii. 

4
Dušan Petráš - výkonnostní turista 
 


Návrh na udělení ceny konkrétním osobám mohou předložit občané nebo skupiny občanů, právnické osoby i jiné subjekty působící na území kraje. O udělení následně rozhodují krajští zastupitelé. Generálním partnerem akce byla společnost ČEZ, a. s.

01

 


Pohled na plný sál Beuronské kaple v Teplicích při hudebním vystoupení
Pohled na plný sál Beuronské kaple v Teplicích při hudebním vystoupení

 


 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 11.10.2023 / 11.10.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém