Orientační nabídka


 

Česko-německé vztahy se utužují

Hejtmana Jana Schillera navštívily Josefina Ofner, ředitelka Styčné kanceláře Svobodného státu Sasko v Praze, a Markéta Meissnerová, generální konzulka České republiky v Drážďanech. Cílem setkání bylo prohloubení spolupráce mezi Ústeckým krajem a Saskem. Utužování česko-německých vztahů probíhá mimo jiné na poli zdravotnictví, cestovního ruchu či vzdělávání.
Tisková zpráva ze dne 3. dubna 2023
Utužujeme česko-německé vztahy
 

 
 
Josefina Ofner se stala ředitelkou Styčné kanceláře Svobodného státu Sasko v Praze v polovině roku 2022. S hejtmanem Janem Schillerem jednala v této pozici poprvé. Využila proto jedinečné příležitosti seznámit ho s činností styčné kanceláře. Jejím cílem je prezentace rozmanitosti Saska v oblastech vzdělání a mládeže, kultury, vědy a životního prostředí, společenské angažovanosti spolků a institucí, navazování sítí a v oblasti hospodářství a turismu. K úkolům kanceláře patří zprostředkování nových kontaktů, nastartování společných projektů a uskutečňování živé výměny.

Během jednání se probrala také humanitární pomoc pro Ukrajinu. „Ústecký kraj pošle do Zakarpatské oblasti na Ukrajině sedm sanitek. Součástí dodávky bude i humanitární pomoc, například zdravotnický materiál, který zajistil Svobodný stát Sasko. Zprostředkování proběhne v pátek 14. dubna 2023 prostřednictvím nadačního fondu ViZa, který nám pomůže vyřídit převozní a administrativní náležitosti,“ uvedl hejtman Schiller a dodal, že v minulosti fond podobně pomohl kraji Pardubickému a Královéhradeckému.

Hejtman Schiller, generální konzulka Meissnerová a ředitelka Ofner diskutovali také o českém a německém systému vzdělávání v období pandemie covidu-19, binacionálním česko-německém vzdělávacím programu na gymnáziu v Pirně, úrovni zdravotnictví či kulturních akcích, které probíhají ve spolupráci české a německé strany. 

Hejtmana Jana Schillera navštívily Josefina Ofner a Markéta Meissnerová
Hejtmana Jana Schillera navštívily Josefina Ofner a Markéta Meissnerová (vpravo)

 

Josefina Ofner, ředitelka Styčné kanceláře Svobodného státu Sasko v Praze
Josefina Ofner, ředitelka Styčné kanceláře Svobodného státu Sasko v Praze

 

Markéta Meissnerová, generální konzulka České republiky v Drážďanech
Markéta Meissnerová, generální konzulka České republiky v Drážďanech

 

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 3.4.2023 / 3.4.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém