Orientační nabídka


 

Česko-saský projekt, který usnadní práci záchranářům, zahájen

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jana Vaňhová
Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová podepsala smlouvu, kterou byl oficiálně zahájen česko-saský projekt „Portál pro informační podporu rozhodování za krizových situací“ financovaný v rámci programu Cíl III. Jeho smyslem je vytvořit internetový portál pro složky krizového managementu i laickou veřejnost, který soustředí detailní informace o možných rizicích a aktuálních krizových stavech jak v Ústeckém kraji, tak v saském zemském okrese Saské Švýcarsko/Východní Krušnohoří.
 

 
 

     Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová podepsala smlouvu, kterou byl oficiálně zahájen česko-saský projekt „Portál pro informační podporu rozhodování za krizových situací“ financovaný v rámci programu Cíl III. Jeho smyslem je vytvořit internetový portál pro složky krizového managementu i laickou veřejnost, který soustředí detailní informace o možných rizicích a aktuálních krizových stavech jak v Ústeckém kraji, tak v saském zemském okrese Saské Švýcarsko/Východní Krušnohoří. Tento projekt rozšiřuje již rok fungující Portál krizového řízení Ústeckého kraje. http://pkr.kr-ustecky.cz/.

     Na projektu se podílí šest partnerů z České republiky a Německa. Kromě leadera projektu, Ústeckého kraje, je to za Českou republiku Akademie o.p.s. Brno, Policie ČR – Správa Severočeského kraje a Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje. Za Spolkovou republiku Německo Zemský okres Saské Švýcarsko -Východní Krušnohoří a Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e. V. München .

Zástupci všech těchto subjektů byli slavnostnímu zahájení přítomni. Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová při zahájení mimo jiné řekla: „Vzájemná česko-saská spolupráce je při řešení krizových situací nutností. Záplavy, lesní požáry, vážné dopravní nehody na frekventovaných silničních tazích ale i havárie průmyslových, zejména chemických podniků, to všechno jsou rizika společná Ústeckému kraji i příhraničním oblastem Saska.“

    Podobně význam projektu ohodnotila Kati Hille, náměstkyně zemského rady okresu Saské Švýcarsko - Východní Krušnohoří. Ta také připomněla, že na poli krizového řízení už Česká republika Sasko spolupracovaly v minulosti. Byl to například v rámci projektu Mobikat, tedy projekt přeshraničního systému řízení mobility a informování o situaci během mimořádných událostí v Euroregionu Elbe/Labe. Zástupce Fraunhofer-Gesellschaft Kamen Danowski také zmínil spolupráci v rámci Mobikatu a dodal, že doufá, že ani po ukončení projektu portálu krizového řízení česko-saská spolupráce na poli krizového managementu neskončí. Plk. Josef Šenkýř ze Severočeské správy Policie ČR i ředitel Zdravotnické záchranné služby Ilja Deyl vyzdvihli zejména praktickou stránku projektu, která napomůže součinnosti českých a saských policistům a zdravotníkům při řešení krizových situací. Ředitel Akademie o.p.s pan Vladimír Klaban připomněl zásadní podíl oddělení krizového řízení z odboru kancelář hejtmanky na vzniku celé myšlenky projektu.

    Portál má být místem, kde záchranáři a další odborníci z oblasti krizového řízení naleznou aktuální a ucelené informace z česko-saské oblasti, krizové plány, kontakty a další potřebná data. V případě krizové situace portál umožní záchranářům na obou stranách hranice lépe komunikovat a koordinovat zásahy. Mnoho cenných údajů bude portál nabízet i laikům. Ti tu najdou návody na poskytnutí první pomoci, informace o druzích možného ohrožení a pokyny jak se v takových případech chovat. Široké uplatnění pro informování veřejnosti nabízí portál přímo v krizových situacích.

       Projekt  bude ukončen v roce 2011 a v jeho rámci nebude jen vybudován zmíněný portál. Součástí budou také společná cvičení záchranných složek, školení a odborné semináře. Realizace projektu přijde na 3 375 000 Euro. Většina této částky, konkrétně 85% (2 869 000 Euro) pochází z evropského programu Cíl3/Ziel3, který podporuje přeshraniční spolupráci mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko. Finanční spoluúčast Ústeckého kraje činí 80 989 Euro.

 

Financování projektu  

zdroj

%

dotace EU

2 869 029,45

  85

rozpočet ČR/saský zemský rozpočet

     94 782

    2,81

ostatní veřejné prostředky

   342 442,67

  10,14

soukromé financování

     69 075

    2,05

CELKEM

3 375 329,12

100

 

 

 

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

kancelář hejtmanky Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726; mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

cílpodpis
Jana Vaňhová podepisuje smlouvu o projektu

diváci

předávání
Jana Vaňhová předává jednotlivým partnerům smlouvy Zleva: J. Vaňhová, Kati Hille, Kamen Danowski, Vladimír Klaban, Iljy Deyl a Josef Šenkýř

I. Deyl a J. Šenkýř

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Kindlová
Vytvořeno / změněno: 14.5.2009 / 14.5.2009 | Zveřejnit od-do: 13.5.2009-13.6.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém