Orientační nabídka


 

Českosaské Švýcarsko chce být meziNárodním parkem

001
Správy chráněných území v Českosaském Švýcarsku na semináři „Na cestě k meziNárodnímu parku Českosaské Švýcarsko” v Bad Schandau/Sasko představily certifikát přeshraniční spolupráce Transboundary Parks, který jim letos udělila federace Europarc.
Tisková zpráva ze 3. prosince 2012
 

 
 

Certifikát potvrzuje vysokou úroveň přeshraniční spolupráce národních parků České a Saské Švýcarsko a chráněných krajinných oblastí Labské pískovce a Saské Švýcarsko při péči o jedinečnou přírodu. Pro udělení certifikátu je však neméně důležitá i spolupráce s hlavními partnery v regionu, především obcemi a neziskovým sektorem. 

 

„Většinou se certifikát uděluje dvěma přeshraničním partnerům. Certifikát pro Českosaské Švýcarsko je ovšem výjimečný tím, že jej současně obdržely správy tří chráněných území, z nichž dvě jsou u nás. Potvrzuje, že pro účinnou ochranu zdejší přírody je totiž úzká vzájemná spolupráce opravdu nezbytná,“ říká Michael Hošek, prezident české sekce EUROPARC Federation.

 

„Hodnotitelé z Lotyšska a Nizozemí navštívili kromě vybraných přírodních lokalit také návštěvnická centra v Bad Schandau a Krásné Lípě, či informační středisko v Srbské Kamenici. Ocenili zejména společný grafický design propagačních materiálů regionu a spolupráci při navracení lososů obecných nebo při ochraně sokolů či čápů černých,“ doplňuje Petr Kříž, vedoucí Správy CHKO Labské pískovce.

 

Klíčovou složkou posuzování byla formulace společné vize ochrany přírody pro celou oblast Českosaského Švýcarska. Ta má pomoci sjednotit péči o chráněná území tak, aby rozdíly v přístupech v jednotlivých zemích byly minimální. V pětiletých cyklech pak probíhá opětovné posouzení, nakolik se vizi ochrany přírody pro daná území daří naplňovat. 

 

„Přeshraniční spolupráce chráněných území v Českosaském Švýcarsku má již dlouholetou tradici, která mimo jiné vyústila až ve vyhlášení dvou sousedících národních parků na česko-saské hranici,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Udělení certifikátu však není jejím završením. Jedná se mnohem více o nástroj, který správy motivuje k ještě koordinovanější péči o svěřená území na obou stranách politických hranic.”

 

Hodnotitelé federace Europarc během své návštěvy ocenili zejména vzájemně koordinovaný management lesů v obou národních parcích, ale například také přeshraniční využívání jednotného grafického stylu publikací nejen správami chráněných území, ale také jejich partnery z neziskového sektoru. Správy spolupracují zejména na úrovni čtyř přeshraničních odborně zaměřených pracovních skupin, ve kterých probíhá pravidelná výměna informací či koordinace společných činností v oblastech praktické ochrany přírody, výzkumu a práce s veřejností.

 

„Nejdůležitějším předpokladem úspěchu společných aktivit při péči o nám svěřená chráněná území však jsou naši zaměstnanci, kteří angažovaně rozvíjí nejen spolupráci, ale také přátelské vztahy se svými kolegy,“ shrnuje Dietrich Butter, ředitel Správy Národního parku Saské Švýcarsko.

 

Federace EUROPARC je  panevropskou nevládní organizací, která byla založena v roce 1973. K dnešnímu dni sdružuje 441 členských subjektů z 36 evropských zemí. Členskými organizacemi jsou především správy chráněných území různých kategorií, dále některé úřady (např. ministerstva životního prostředí), nevládní organizace, ale i univerzity. Tyto organizace společně spravují přes 400 chráněných území napříč kontinentem. Hlavním posláním federace je sdružovat instituce ochrany přírody spravující různé typy evropských krajin, podporovat jejich činnost, koordinovat jejich postupy a zajišťovat výměnu informací. Sídlo federace je v německém Regensburgu, pobočka federace nově funguje i v Bruselu.

Kontakt:

Tomáš Salov, Správa NP České Švýcarsko, tel.: +420 412 354 049, +420 737 276 865, email: t.salov@npcs.cz

 

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, tel: +420 724 102 406, email: karolina.sulova@nature.cz

 

01
Certifikát převzali Pavel Benda, ředitel NP České Švýcarsko (druhý zprava) a Dietrich Butter, ředitel NP Saské Švýcarsko (uprostřed).

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 3.12.2012 / 3.12.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém