Orientační nabídka


 

Čest památce účastníků Rumburské vzpoury

1
Vzdát čest památce deseti popravených českých vojáků, kteří se na sklonku první světové války vzbouřili proti špatným podmínkám v rakousko-uherské armádě, přijel do Rumburku hejtman Oldřich Bubeníček. Na místě popravy, u pomníku padlým, položil věnec spolu s představiteli města Rumburku, poslancem Foldynou a dalším hosty při příležitosti již 95. výročí Rumburské vzpoury.
Tisková zpráva ze dne 25. května 2013
 

 
 

 „Je třeba si připomínat osobní statečnost vojáků, kteří si byli vědomi, že při neúspěchu celé vzpoury zaplatí vlastním životem, přesto se vzepřeli útlaku a pokořování. I jejich čin přispěl k pozvednutí národního sebevědomí, což o půl roku později vyvrcholilo v ustavení samostatného Československa,“ zmínil při svém projevu hejtman Bubeníček. Průběh celé vzpoury připomněl starosta Rumburku Jaroslav Trégr, mezi hosty nechyběl Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru, kde byli nakonec vzbouření vojáci zastaveni. Poklonit se padlým přijeli i starostové z okolních německých měst Seifhennersdorf a Grossschӧnau.

Město Rumburk připravilo na průběh celého dne další vzpomínkový program, průvod městem a ukázku pořadových cvičení.

Rumburská vzpoura bylo protiválečné vystoupení českých vojáků náhradního praporu 7. střeleckého pluku rakousko-uherské armády, která vypukla 21. května 1918 v severočeském městě Rumburk. Jednalo se zejména o reakci na nedostatečné a špatné zásobování, nevyplacené žoldy a šikanu německých důstojníků.

Tři vůdcové povstání Stanko Vodička, František Noha a Vojtěch Kovář byli 29. května 1918 v časných ranních hodinách zastřeleni. Stanným soudem v Rumburku a Novém Boru byli odsouzeni k trestu smrti také Jakub Bernard, Jiří Kovářík, Jakub Nejdl, František Pour, Jan Pelnář, Antonín Šťastný a Jindřich Švehla; ti byli 29. května večer popraveni zastřelením. U dalších čtrnácti odsouzených k smrti byl nakonec rozsudek „zmírněn“ na mnohaleté vězení. Z více jak 580 obviněných vzbouřenců jich bylo 116 za trest posláno na frontu a zbytek byl uvězněn v terezínské pevnosti.

Kontakt:

Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 726

Mob.:+420 737 203 666

Mail:   hanackova.m@kr-ustecky.cz

 

1
Před pomníkem Rumburské vzpoury na místě popravy starosta Rumburku Jaroslav Trégr, hejtman Oldřich Bubeníček, poslanec Jaroslav Foldyna a místostarosta Rumburku Darek Šváb, více fotografií ve Fotogalerii

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 25.5.2013 / 25.5.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém