Orientační nabídka


 

Cestování podle tzv. semaforu: Kam cestovat volně a kam s povinností testů či karantény?

logo
Vláda na svém jednání 1. června 2020 schválila mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které stanovuje rozdělení států Evropské unie a dalších států schengenského prostoru do tří kategorií. Podle dat Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) budou země označeny zelenou, oranžovou nebo červenou barvou dle rizika nákazy.
 

 
 


„Do zemí s nízkým rizikem, tedy do těch, které budou označeny zelenou barvou, bude možné od 15. června cestovat bez udání důvodu, tedy i na dovolenou, a to bez nutnosti karantény nebo předložení negativního testu. Jen upozorňuji, že to je opatření přijaté z české strany, některé země, jako třeba Polsko, zřejmě nadále turisty na své území vpouštět nebudou. Volné cestování naopak bude třeba do Chorvatska, Bulharska nebo Řecka. Nad rámec dodržování standardních hygienických návyků a přiměřené opatrnosti nebudeme v našich doporučeních cestování do těchto zemí nijak omezovat,“ přiblížil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Do zemí se středním rizikem (= oranžové) budou platit pro české občany stejná pravidla jako pro cestování do států s nízkým rizikem, tedy cestování bez omezení; pro cizince bude při cestování do ČR platit povinnost předložit negativní test nebo nastoupit do karantény.

Do zemí s vysokým rizikem nákazy (= červené) bude platit povinnost předložit negativní test nebo nastoupit karanténu při návratu do ČR jak pro české občany, tak pro cizince.

Data ECDC bude ministerstvo zdravotnictví vyhodnocovat jednou týdně a na jejich základě se bude zařazení zemí dle vývoje tamní epidemiologické situace měnit. Ministerstvo zahraničí bude dle tohoto rozdělení upravovat doporučení na cesty, které zveřejní do pátku 5. června. Jejich platnost bude od 15. června 2020.


mapa

Zdroj: MZV, MZ

 
Zodpovídá: Bc. Pavel Grund
Vytvořeno / změněno: 6.6.2020 / 6.6.2020
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Obnova
 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém