Orientační nabídka


 

Chomutovský železniční depozitář se otevřel veřejnosti

11
Ve dnech 16.-19. června 2011 je návštěvníkům zpřístupněn železniční depozitář Národního technického muzea (NTM), který je umístěn v Chomutově. Široká veřejnost může navštívit běžně nepřístupné prostory, kde jsou deponována historická kolejová vozidla. Slavnostní zahájení dnů otevřených dveří se uskutečnilo v pátek 17. 6. za účasti hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové.
 

 
 

Akci připravilo druhým rokem NTM společně s Českými drahami za podpory společnosti ČD Cargo a města Chomutova.

„Zpřístupnění tohoto zajímavého depozitáře veřejnosti podporuje i Ústecký kraj,“ řekla v úvodním slovu hejtmanka Jana Vaňhová. „Trvalé otevření expozice by obohatilo nabídku technických památek, které jsou v našem kraji a které vyhledávají turisté,“ uvedla hejtmanka.

Slavnostního zahájení se konalo za účasti generálního ředitele pražského NTM Karla Ksandra a náměstka pro osobní dopravu GŘ ČD Antonína Blažka. Depozitářem hosty provedl ředitel Železničního muzea NTM Jiří Střecha.

V depozitáři jsou k vidění parní lokomotivy, dva salonní vozy, historické drezíny, ale i vozidla, která nedávno dosloužila v pravidelném provozu u Českých drah a nyní jsou připravena pro zachování ve sbírce NTM. Celkem si návštěvníci mohou prohlédnout přes 80 kolejových vozidel od drezíny z roku 1850 a parní lokomotivy vyrobené v roce 1870, až po kolejový sněhový pluh z roku 1980.

Hosté slavnostního zahájení dnů otevřených dveří shodně ve svých vystoupeních uvedli, že roční interval zpřístupnění depozitáře by se měl postupně přeměnit na trvale otevřenou expozici pro veřejnost.

 

1
Hejtmanka Jana Vaňhová spolu s náměstkem pro osobní dopravu GŘ ČD Antonínem Blažkem v chomutovském depozitáři historických železničních vozidel

2
"Je škoda, že depozitář není trvale přístupný veřejnosti," řekla při zahájení dnů otevřených dveří hejtmanka Jana Vaňhová

3

4
Součástí expozice jsou funkční modely parních strojů, které si hejtmanka Jana Vaňhová se zájmem prohlédla. O modely se zajímali i (zleva) ředitel ŽM NTM Jiří Střecha, náměstek GŘ ČD Antonín Blažek a GŘ NTM Karel Ksandr

6
 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 17.6.2011 / 17.6.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém