Orientační nabídka


 

Čtvrtá konference iniciativy STOP PRACH

A
Za účasti hejtmanky Jany Vaňhové, představitelů Severočeských dolů, a.s., starostů obcí ze sousedství Lomu Bílina a dalších členů iniciativy STOP PRACH se uskutečnilo již čtvrté pracovní jednání o akčních plánech ke snižování prašnosti. Nejen z bílinského lomu, ale také z ostatních zdrojů, tzv. pozadí.
 

 
 

 

Tisková zpráva ze dne 17. září 2010

V kulturním domě Stromovka v Braňanech na Teplicku, obci v těsném sousedství povrchového Lomu Bílina, se ve čtvrtek 16. září sešli účastníci již čtvrté konference, která je společnou aktivitou obcí a měst ležících pod horou Bořeň a akciové společnosti Severočeské doly. Skončila tak přípravná etapa iniciativy STOP PRACH (první konference pod názvem Víme o problému byla v listopadu loňského roku v Ledvicích). Oním problémem je snižování polétavého prachu v ovzduší a paralelně se stávajícím projednáváním hodnocení vlivu Lomu Bílina na životní prostředí si iniciativa dala následující úkoly: -informovat zastupitele a obyvatele o problematice znečištění ovzduší částicemi prachu, -určit nejvýznamnější původce znečištění ovzduší primárními částicemi okolo Lomu Bílina, -identifikovat proveditelná a nákladově efektivní opatření ke snížení úrovně znečištění ovzduší okolo lomu,-nalézt shodu nad akčními plány ke snížení úrovně prašnosti ve vyjmenovaných lokalitách.

   Konference se zúčastnila hejtmanka Ústeckého kraje Jan Vaňhová, jež v zahajovacím projevu mimo jiné řekla: „Setkáváme se dnes v Braňanech, obci, jejíž občané jsou spolu s několika dalšími v okolí Lomu Bílina nejvíce polétavým prachem obtěžováni a ohrožováni. Jsem ráda, že akciová společnost Severočeské doly se tímto fenoménem zabývá, že program minimalizace vlivu bílinského lomu na životní prostředí předpokládá v rozptylové studii, že  i do budoucna bude podíl polétavého prachu ve zdejším ovzduší klesat. Seznámila jsem se s předpokládaným vývojem prašnosti v okolních obcích. Nikde by neměly být překročeny roční aritmetické průměry, které jsou pro ochranu lidí  na limitu čtyřiceti mikrogramů polétavého prachu v každém kubickém metru během roku. Výhled až do roku 2030 je optimistický, při těžbě uhlí by se v tomto lomu měly hodnoty prachu snižovat. Věřím proto, že právě probíhající EIA, tedy posuzování vlivu Lomu Bílina na životní prostředí, přinese spolu s iniciativou STOP PRACH další postupné kroky ke zlepšování situace. Občané z Bíliny, Braňan, Duchova, Chotějovic, Ledvic, Lomu, Mariánských Radčic nebo Oseku čekají na výsledky. A my s nimi. Dobře víme, že uhlí potřebujeme, ale jistě umíme využít nejmodernějších světových technologií , které jsou při těžně v povrchových dolech šetrné k životnímu prostředí.“

   Součástí braňanské konference byla též prezentace Protiprašného projektu společnosti Severočeské doly, a.s., které hodlají přispět na realizaci zmiňovaných opatření v letech 2011 – 2014 částkou 16 mil. Kč. Z již zpracovaných projektů uveďme např. výsadbu izolační zeleně u bývalého nádraží v Duchcově nebo úpravu komunikace Ledvice –Chotějovice s umístěním vhodných bariér.

   Další konference je připravována na březen příštího roku.

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

Snímky Marcela Dušková

1
Před zahájením konference. S Janou Vaňhovou jsou na snímku Vladimír Budínský (uprostřed),

ředitel strategie a komunikace Svč. dolů a starosta obce Braňany Vlastimil Krupka.

2

3

4

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 17.9.2010 / 17.9.2010 | Schváleno / Zrušeno: 17.9.2010 / 16.10.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém