Orientační nabídka


 

D8: Ústecký kraj považuje kasační stížnost za ekologické pokrytectví

8
Ústecký kraj nevidí důvody ke kasační stížnosti podané podle médií sdružením Děti Země v souvislosti s dostavbou dálnice D8 a její zdůvodnění považuje za ekologické pokrytectví. Brněnští ekologičtí aktivisté se odvolávají na údajnou nemožnost občanů vyjádřit se před dvaceti lety ke vlivu této stavby na životní prostředí.
 

 
 

Sdružení Děti Země na druhou stranu neprojevují sebemenší snahu zjistit současný názor veřejnosti a nezohledňuje ve svých krocích dopady na zdraví občanů a zhoršení životního prostředí na objízdných trasách.

„Poslední akt brněnského sdružení Děti Země považuji za ukázku morální vady. Aktivisté vědomě ignorují současný názor veřejnosti na dostavbu dálnice D8, a to primárně těch, kteří žijí na objízdných trasách. Na setkání s občany ve Velemíně, které pořádal Ústecký kraj, nikdy nepřijeli,“ uvedl Jaroslav Komínek, radní pro oblast dopravy Ústeckého kraje.

Jaroslav Komínek zve občany Ústeckého kraje na prohlídku rozestavěné části dálnice D8. Den otevřených dveří se uskuteční dne 27. dubna ve spolupráci kraje, ŘSD, společnosti Eurovia a České dráhy. „Občané se sami přesvědčí, že dálnice je z větší části již postavená. Věřím, že nakonec zvítězí zdravý rozum a celá dálnice D8 se v roce 2015 otevře veřejnosti,“ komentoval J. Komínek a dodal: „Ten záměr je jasný, ukázat občanům kraje, že je účelově blokována dostavba pár kilometrů dálnice a tím zprovoznění posledních 12 km, které chybí na území ČR – tranzitní komunikace, která spojuje celou Evropu.  Tak zvaní ekologičtí aktivisté z Brna nejenže znepříjemňují život obyvatelům v Ústeckém kraji, ale díky nim má ČR ostudu na mezinárodní úrovni.“

Nedokončená dálnice je jednou z příčin nižšího zájmu zahraničních investorů o Ústecký kraj, kteří by tak mohli významně přispět k vytváření tolik potřebných nových pracovních míst. Vedle toho již dříve Ústecký kraj odborným měřením prokázal, že občané žijící na objízdných trasách jsou vystaveni zvýšeným zdravotním rizikům včetně rakoviny. K tomu je potřeba přičíst celospolečenské ztráty, které se podle studie ČVUT ročně pohybují okolo 700 milionů Kč.

 

Připravil: OTI

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 7.3.2013 / 7.3.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém