Orientační nabídka


 

Další významný krok k zápisu do UNESCO

001
Ústecký kraj dlouhodobě spolupracuje se svými saskými partnery v rámci projektu „Středoevropská kulturní krajina Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří – cesta ke světovému dědictví UNESCO.“ Nejnovější zprávou je, že záměr získal podporu saské vlády, která je hlavním iniciátorem zápisu. V další fázi by mělo být o spolupráci požádáno české ministerstvo kultury.
Tisková zpráva z 10. 3. 2011
 

 
 

„Z hlediska podpory saské vlády se jedná o první důležitý impuls, který naznačuje, že projekt se ubírá správným směrem,“ řekla Olga Bukovičová, projektová manažerka odboru kultury a památkové péče krajského úřadu. Role Ústeckého kraje spočívá v přípravě a výběru vhodných montánních ( tedy báňských) objektů na území regionu. Na české straně se jedná především o městskou památkovou zónu Krupka, štolu Starý Martin, město Hora Sv. Kateřiny, horskou železnici Most – Dubí – Moldava, dále o Komáří vížku či Měděnec a další štoly v blízkém i vzdálenějším okolí. Do projektu je zapojen i Karlovarský kraj, ze kterého by mezi zahrnuté lokality měly patřit například Jáchymov a Hornoblatenský příkop. Pro sasko-český projekt bylo vybráno celkem 49 míst, která budou vzájemně propojena a společně propagována.

 

„Osobně se domnívám, že projekt Montanregion, představuje jedinečnou iniciativu, jak zájem nejen turistů, ale i vlastních obyvatel o zapomenuté Krušnohoří opět vzbudit,“ řekla již dříve radní pro kulturu, památkovou péči a sociální věci Jana Ryšánková.

 

Oblast Krušných hor je výjimečná především díky dochovaným památkám souvisejících s historickou těžební a sídelní činností. Partneři projektu Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří chtějí žádost o zapsání do seznamu UNESCO předložit v roce 2013. K tomuto kroku je nutný souhlas saské vlády. Ústecký kraj zatím žádnou památku na seznamu UNESCO nemá. O zápis usiluje kromě Montanregionu Krušnohoří také Terezín a České Švýcarsko.

 

Pokud by se zápis povedl, mohl by si kraj přičíst další úspěch. Především by se zvýšilo obecné povědomí o Krušných horách jako kulturní krajině s bohatými historickými vazbami česko - německého soužití s důrazem na těžební problematiku kovů a nerostů a všech vedlejších odvětví. Vedle otázky prestiže je to pak především rozvoj cestovního ruchu.

 

Při příležitosti společného projektu se uskuteční ve čtvrtek 17. března v konferenčním sále krajského úřadu jednodenní konference Montanregion Krušnohoří/Erzgebirge - dědictví hor. Ta bude zaměřena na představení hornické minulosti a montánní problematiky Krušných hor.

 

Dopolední blok přednášek zahájí  Jane Ehrentraut z Technické univezity ve Freibergu, která uvede přítomné do problematiky projektu. Historické kartografické prameny obou stran Krušnohoří  představí Ivana Štěrbová. Referát  Lubomíra Zemana je věnován srovnání urbanismu a dispozice domovní zástavby českých a saských renesančních horních měst. Dopolední blok ukončí příspěvek Michala Urbana, který na základě studia písemných pramenů zhodnotí čtyřsetletou historii horního města Abertamy.

 

Odpolední blok bude zahájen přednáškou Jense Kuglera o hornických motivech na sakrálních stavbách. Popisem biotopů rostlin a živočichů, které vznikly vlivem historické hornické činnosti v Krušných horách, se ve svém příspěvku budou zabývat Petr Krása a Vladimír Melichar. Na závěr konference představí Pavel Chaloupka svou prezentaci o historickém podzemí města Hrobu.

 

Přihlášky na konferenci je možné zasílat do 11. března na adresu montanregion@muzeum.most.cz.

 

Připravila:

Bc. Alena Tichá

oddělení tiskových informací

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 741, ticha.a@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 10.3.2011 / 10.3.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém