Orientační nabídka


 

Den pěstounství představil v Lounech možnosti náhradní rodinné péče i novou výstavu

Ústecký kraj uspořádal společně s Městem Louny, Městskou knihovnou Louny, obecně prospěšnou společností Náhradní rodiny Ústeckého kraje a dalšími organizacemi Den pěstounství. Cílem akce bylo představit poslání pěstounské péče veřejnosti, motivovat potenciální zájemce a přiblížit jim výhody, které pěstounství přináší a v neposlední řadě poděkovat stávajícím pěstounům za jejich náročnou práci. Součástí programu byla také vernisáž nové putovní výstavy s názvem Jsem pěstoun v Ústeckém kraji.
Tisková zpráva ze dne 17. září 2023
01
 

 
 

Akci zahájili 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Kulhánek a starosta Města Louny Milan Rychtařík.„Ústecký kraj připravil s partnery a dalšími organizacemi bohatý program pro rodiny s dětmi na pěkném místě lounského výstaviště. Jednalo se o první akci Ústeckého kraje tohoto charakteru a věříme, že se stane novou tradicí.“ uvedl 1. náměstek hejtmana Jiří Kulhánek a dodal: „přestože jsme se zpočátku obávali, kolik rodin s dětmi dorazí na tento první počin, tak naše obavy se rozplynuly již brzy po zahájení akce. Během celého odpoledne dorazily více jak tři tisícovky návštěvníků, což předčilo naše očekávání několikanásobně.“

Na kulturním a doprovodném programu se podílelo více než 130 účinkujících, zejména dětí. Hlavní program doplnilo vystoupení 2 hudebních skupin a slunečný den uzavřel český rodinný film Srdce na dlani, který byl promítán v amfiteátru letního kina výstaviště. Moderování se ujala moderátorka Alena Moudrá Skalová. 
O bezproblémové ozvučení se pak postarali otec a syn Procházkovi. Všem patří velké poděkování, protože většina účinkujících vystupovala bez nároku na honorář.

Partneři připravili pro děti celkem 14 soutěžních stanovišť zaměřených na sportovní, rukodělné, malířské
a fotografické aktivity, po jejichž splnění obdržely malý dárek. Soutěžní místa byla doplněna i aktivitami – ekologická výchova od organizace EKO-KOM, prodejní výstavka výrobků zdravotně handicapovaných od organizace Svaz tělesně postižených v ČR, náborem zájemců do Registru dárců kostní dřeně či nabídka Senior a rodinných pasů od organizace Sun Drive Communications s. r. o.

Součástí programu byla vernisáž výstavy fotografií 13 pěstounských rodin, které žijí v našem kraji. Výstava nese název „Jsem pěstoun v Ústeckém kraji". Autorkou fotografií je renomovaná fotografka Alena Borlová, která spolu s náměstkem hejtmana a starostou Města Louny představila výstavu veřejnosti. Ústecký kraj ji pořídil po vzoru výstavy pěstounů, kterou v předchozím roce zapůjčila Nadace J&T a která putovala po různých místech obcí kraje a vzbudila pozitivní ohlas a uznání. I tato výstava bude putovat nejen po veřejných místech měst kraje (např. muzeích, galeriích, úřadovnách, kinech apod.), ale také bude prezentována na akcích pro rodiny s dětmi, kterou budou připravovat partneři Ústeckého kraje.

Poděkování patří kromě výše uvedeným spolupořadatelům zejména partnerům, řada z nich jsou i členy Pracovní skupiny pro propagaci pěstounské péče Ústeckého kraje – pracovnice a pracovníci orgánů sociálně-právní ochrany dětí měst Kadaně, Chomutova, Mostu, Litoměřic, Lovosic, Roudnice nad Labem 

a Ústí nad Labem a organizace, které doprovází pěstouny nebo poskytují své služby rodinám s dětmi: Maják – platforma pro rozvoj, Sociální centrum pro rodinu Žatec, Diakonie ČCE SSP v Mostě, Centrum pro náhradní rodinnou péči, Dobrá rodina, Síť pro rodinu, Spolek SILNÁ RODINA, Člověk v tísni, Rybička Teplice, MC a DS Sluníčka. Bez jejich obětavé práce by byla akce těžko uskutečnitelná.

Organizátoři děkují také dárcům a sponzorům, kteří přispěli věcnými dárky nebo jinou formou: Nadace JaT, Poprokan s. r. o., Louny, Severotisk s. r. o., Infocentrum Města Žatec, T-mobile Česká republika a. s., Repro interior s. r. o., Policie České Republiky, Aisan s. r. o., Women for women, Taneční skupina Freedom z Ústí nad Labem.

01
Akci zahájili společně 1. náměstek hejtmana Jiří Kulhánek a starosta Loun Milan Rychtařík

 

02

 

02

 

04
Fotografka Alena Borlová, 1. náměstek hejtmana Jiří Kulhánek a lounský starosta Milan Rychtařík představili společně výstavu Jsem pěstoun v Ústeckém kraji 

 

06
Autorkou fotografií pěstounských rodin je Alena Borlová

 

07

 

08
Pohled do výstavy

 

08

 

09
Za splnění soutěžních úkolů čekaly na děti drobné dárečky

 

09

 

09

 

09

 

10

 

11

 
 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 17.9.2023 / 17.9.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém