Orientační nabídka


 

Den pro kamiony - řidiči si mohli vyzkoušet simulaci nárazu a přetočení kabiny vozu

Ve čtvrtek 2. září 2021 se na 78. km dálnice D8 uskutečnil již 11. ročník dopravně preventivní akce DEN PRO KAMIONY, kterou společně pořádaly Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje a Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje. Cílem této preventivní akce je upozornit řidiče kamionové a autobusové dopravy na důležitost poutání bezpečnostními pásy, zajištění předmětů v kabině vozu a věnování se řízení vozidla.
Tisková zpráva ze dne 3. září 2021
Den pro kamiony 2021
 

 
 

Spousta řidičů kamionů poutání bezpečnostními pásy stále podceňuje a mylně se domnívá, že ve velkých vozech je zapnutý bezpečnostní pás naprostou zbytečností. K vyvrácení tohoto mýtu byly na místě k dispozici dva simulátory - simulátor nárazu, kde si řidiči mohli ověřit, jaké síly působí na jejich tělo i při nárazu v malých rychlostech, a otočný simulátor kamionu, který byl poskytnut německým DVR – German Road Safety Council. O simulátor, ve kterém mohli zájemci zažít pocity při převrácení nákladního vozidla, byl stejně jako v minulých letech velký zájem. V otočném simulátoru si řidiči zároveň vyzkoušeli, co mohou v kabině vozu způsobit nezajištěné předměty.

Řidičům se plně věnovali policisté z dálničního oddělení Policie ČR Řehlovice. Důležitost poutání na místě s řidiči kamionů probíral dopravní expert Jan Pechout. Nejen s policisty, ale i s odborníky dalších zúčastněných subjektů mohli řidiči diskutovat otázky týkající se mj. např. předpisů pro nákladní dopravu, přepravu nebezpečných nákladů apod. Hlavně pro německé řidiče byli k dispozici policisté z Policejního ředitelství Drážďany (LKW Kontrollgruppe - PD Dresden). V programu akce měl své místo také zástupce BESIP pro Ústecký kraj Milan Stehlík. V rámci kampaně Zpomal, dokud není skutečně pozdě, upozorňoval na rizika spojená s nepřiměřenou rychlostí.

K dispozici byly také speciální brýle simulující určité promile alkoholu v krvi a stav po požití marihuany. Na místě byli také zdravotníci, pod jejichž dohledem si řidiči mohli vyzkoušet poskytnutí první pomoci. Ani letos nechyběli hasiči z Petrovic, kteří kromě ukázek své techniky kontrolovali zájemcům hasicí přístroje. Jako bonus si mohli řidiči na závěr prohlédnout nebo se i posadit za volant závodního Trucku Renault konstruktérského týmu MKR Adventure, která absolvoval Rally Dakar a rally Hedvábná stezka. A to vše i s odborným výkladem konstruktéra týmu.

Během akce policisté zastavili celkem 104 vozidel, z nichž bylo 83 nákladních (39 CZ, 44 EU) a 1 autobus (CZ). Nezapnuté bezpečnostní pásy zaznamenali policisté zhruba u třetiny osádek, velké množství řidičů mělo na čelním skle věci, které bránily ve výhledu, a v kabině volně položené předměty, které by je v případě nehody mohly ohrozit. Někteří z řidičů se plně nevěnovali řízení a za jízdy telefonovali. Na místě policisté uložili pokuty v celkové výši 10.200 korun.

V rámci období udržitelnosti projektu Zlepšení bezpečnosti v česko-saském příhraničí pomocí koordinované práce s veřejností se akce zúčastnili také projektoví partneři, kolegové z Policejního ředitelství Chemnitz, Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje a zástupce Střední školy technické Most.

Den pro kamiony 2021
Všichni účastníci akce Den pro kamiony 2021

 

Den pro kamiony 2021
Otočný simulátor kamionu zapůjčený z Německa v akci

 

Den pro kamiony 2021
Simuluje dopravní nehodu v kabině řidiče kamionu

 

Den pro kamiony 2021
Zdravotníci záchranné služby Ústeckého kraje poučili řidiče o záchraně lidského života

 

Den pro kamiony 2021
Závodní Truck Renault konstruktérského týmu MKR Adventure

 

Den pro kamiony 2021
Policisté sváděli kamionovou dopravu na odpočívadlo benzínové stanice

 

Den pro kamiony 2021
Brýle simulující určité množství promile alkoholu v krvi

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 3.9.2021 / 3.9.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém