Orientační nabídka


 

Desítky školních reportérů zaplní Ústecký kraj

001
Točit, fotit a psát reportáže začali žáci čtrnácti základních škol v rámci projektu Naše virtuální škola. Ten je zaměřený na podporu mediální výuky. Vyzkoušet si práci reportéra, jít do terénu s kamerou, diktafonem či nafotit fotopříběh - to vše teď má před sebou přes dvě stě školáků.
Tisková zpráva z 1. března 2013
 

 
 

„Důvody, proč jsme se zaměřili na oblast  mediální výchovy na základních školách, jsou dva. K mediální oblasti máme sami velice blízko a pak to bylo zjištění, že pro mediální výuku na základních školách chybí jednotná koncepce. V praxi to pak mnohde vypadá tak, že se mediální výchovy učí různým způsobem, tak jak kde uznají za vhodné,“ vysvětluje za realizační tým Magdaléna Jenčíková.

 

Do projektu se v první části zapojilo sedm základních škol z Ústeckého kraje, přičemž jsou zastoupeny všechny okresy. Ve druhé části se přidalo dalších sedm škol, které už měly určité zkušenosti a například kamery potřebné pro práci měly z jiných projektů. 

 

V Naší virtuální škole přitom nejde o to, aby si školáci s technikou hráli. Nejdříve se samozřejmě naučí zvládat základy práce s kamerou, střihovým softwarem nebo diktafonem. Zpracovávat ale budou témata přímo navazující na školní osnovy. Pro školní týmy je bude připravovat tzv. redakční rada, která je složena z realizačního týmu a pedagogů z jednotlivých škol. Jak žáci tak učitelé přitom mají na pomoc i speciálně vypracované metodiky.

 

„Je to výborná příležitost, jak propojit výuku s atraktivní prací s multimediální technikou. Děti se dostanou do nových situací, musí spolupracovat a to nejenom mezi sebou, ale i mezi jednotlivými zapojenými školami,“ doplňuje Radek Špáta, učitel, který má mediální výuku na starosti na Základní škole Máchovka Děčín, která je zároveň partnerskou školou projektu.

 

Spolupráci škol zajišťují internetové stránky www.nasevirtualniskola.cz, kam budou školáci vkládat vytvořený obsah. Vzniká tak unikátní internetové prostředí, kde budou školáci prezentovat svou práci. Realizátoři projektu přitom plánují, že by se nejpovedenější práce mohly objevit i v klasickém regionálním televizním vysílání.

 

Projekt, který je spolufinancován ESF a rozpočtem ČR, oficiálně potrvá do konce tohoto kalendářního roku, nicméně projektový tým věří, že aktivity budou pokračovat i v následujících letech. Projekt je přitom už teď otevřený i pro další případné zájemce. Školy, které již mají svou techniku, se mohou přihlásit a do aktivit se plynule zapojit. Stačí jen kontaktovat realizační tým.

 

Připravila: Magdaléna Jenčíková

01
Žáci ZŠ Máchovka Děčín v akci

01

01
Školení učitelů

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 1.3.2013 / 1.3.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém