Orientační nabídka


 

Desítky tisíc diváků přišly na výročí chlumecké bitvy

up
Oslavy dvoustého výročí slavné bitvy napoleonských válek u Chlumce a Přestanova vyvrcholily v sobotu rekonstrukcí střetu historických armád a uctěním památky padlých. Pořadatelem slavnosti byl Ústecký kraj. Hejtman Oldřich Bubeníček přivítal při této příležitosti v Chlumci řadu významných osobností. UVNITŘ ZPRÁVY VIDEO
 

 
 

Mezi nejvýznamnějšími hosty byl velvyslanec Ruské federace Sergej Kiselev, biskup litoměřické diecéze Jan Baxant, oslav se dále zúčastnili zástupci zahraničních diplomatických sborů v ČR, senátoři a poslanci Ústeckého kraje, primátoři a starostové měst a obcí v kraji a představitelé dalších organizací a institucí, mezi nimiž nechyběl rektor ústecké Univerzity J. E. Purkyně René Wokoun.

Samotné rekonstrukci bitvy předcházelo položení věnců u Jubilejního pomníku. „Dnes vzpomeneme nejen události napoleonské bitvy, ale připomeneme si i desítky tisíc padlých na tomto válečném poli, kteří zemřeli na straně poražených i vítězných armád. Takové tragédie, které byly důsledkem snah prosadit silou nadvládu jedné mocnosti nad druhou, se nesmí opakovat. Dějiny to za posledních dvě stě let potvrzují,“ řekl při pietním aktu hejtman Bubeníček. Památku a osudy padlých vojáků připomněl v panychidě i Jan Baxant.

Před dvěma sty lety napoleonská vojska utrpěla u Chlumce jednu z prvních výrazných porážek. Rekonstrukci bitvy sehrála téměř tisícovka nadšenců z celého světa. Vojáci na historickém bitevním u Chlumce poli hovořili deseti jazyky. Hodně zněla ruština. Právě ruská armáda měla před 200 lety v napoleonské bitvě největší úspěch, ale i ztráty na životech. Rekonstrukci zakončilo defilé a pietní akt u hromadného hrobu obětí napoleonských bojů. Oslavy navštívilo na 40 tisíc lidí.

„Přípravy trvaly měsíce a byla to spousta práce. Mile nás překvapilo, a ani jsme nečekali, že přijde tolik lidí," řekl pro Ústecký deník hejtman Oldřich Bubeníček. „Diváky přilákalo kromě samotné bitvy i příjemné počasí a osobnosti, které sem přicestovaly. Ústecký kraj akci zaštítil i finančně, návštěvníci měli veškerý vstup včetně doprovodných akcí zdarma" připomněl Bubeníček.

 

Připravil: Z. Rytíř

 

 

r
Hejtman Oldřich Bubeníček vítá mimořádného a zplnomocněného velvyslance Ruské federace Sergeje Kiseleva

vm
Hejtman přivítal i ústeckého primátora Víta Mandíka

pm
Hejtman s "domácím" starostou Chlumce Petrem Maxou

jb
Jeho excelence biskup Jan Baxant byl rovněž významným hostem oslav

jp
Položení věnců u Jubilejního pomníku

ct

bitbi2

bi3
bi4
bi5

g1
Generálové slavné bitvy pozdravili hejtmana Bubeníčka

g2
Role napoleonského generála Dominique Vandamma (vpravo) se ujal Belgičan Frank Simon a jeho pobočníka Armanda Philippona sehrál v bitvě Rus Oleg Sokolov

pam
Kříž u hromadného hrobu padlých vojáků před dvěma sty lety

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 1.9.2013 / 1.9.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém