Orientační nabídka


 

Děti v krušnohorském Výsluní mají zbrusu nové hřiště

11
V krušnohorském městečku Výsluní na Chomutovsku dnes bylo slavnostně otevřeno dětské hřiště, na jehož vybudování přispěl Ústecký kraj z Fondu hejtmanky částku 2.34 milionu korun. Při otevření hřiště pro děti přestřihla pásku hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová společně se starostkou Výsluní Sabinou Čadkovou.
 

 
 

„Mám radost, že dotace Ústeckého kraje i tentokrát pomohly dobré věci. Hřiště pro děti ve Výsluní je dobrým znamením. Obyvatelé krušnohorských měst a obcí mají docela tvrdé podmínky, ale zůstávají zde, zakládají rodiny a zaslouží si pro sebe i pro své děti podporu při zlepšování zdejších podmínek života,“ uvedla při otevření hřiště hejtmanka Jana Vaňhová.

 

Hřiště s řadou bezpečných prolézaček, houpaček a dalších atrakcí leží v těsném sousedství místní mateřské školy. „Hřiště ale bude jistě sloužit všem dětem ve Výsluní i okolí a těším se, že si toto skvělé místo i jeho zázemí oblíbí vedle dětí samotných i rodiče a prarodiče, kteří sem budou děti doprovázet,“ míní starostka Sabina Čadková.

 

Výsluní leží na náhorní krušnohorské planině v nadmořské výšce kolem 750 m n. m. a zima zde začíná v říjnu a končí v květnu. Sněhové mantinely podél odklizených komunikací dosahují v zimě výšky více než jeden metr. Městečko je však malebné, upravené, každý z 230 obyvatel se na vás při pozdravu příjemně usměje.

 

Město vděčí za svůj vznik výskytu rud a jejich dobývání v minulosti. Toto horní město bylo založeno v 16. století na čtvercovém půdoryse s náměstím ve středu. Prvně je zmiňován no k roku 1547, v roce 1584 se stalo horním městem. Historický význam Výsluní není dosud doceněn, neboť patří mezi nejpozoruhodnější historické městské útvary u nás.

 

Dominantou Výsluní je známý mohutný kostel sv. Václava vystavěný v polovině 19. století. Tento kostel přitahoval pozornost lidí svou výstavností a velikostí i svým nápadným umístěním přímo nad svahem Krušných hor, takže je viditelný i z dalekého podhůří. Opravu této významné památky hodlá rovněž finančně podpořit Ústecký kraj.

 

a
Děti se společně hejtmankou Janou Vaňhovou už těšily na otevření hřiště

b

c

d

e
Kostel Sv. Václava ve Výsluní je pozoruhodnou památkou

f
Hejtmanka Jana Vaňhová (vlevo) se starostkou Výsluní Sabinou Čadkovou

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 4.9.2011 / 4.9.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém