Orientační nabídka


 

Digitalizace? Co třeba v balneologii?!

 

 
 
Balneologie je obor postavený na znalostech a využití léčivých vod a jejich vlivu na lidský organismus. Při balneoterapii se využívá tzv. balneologického efektu, při kterém se rozmočená kůže roztáhne a dokáže tak přijmout mnohem více léčivých látek z vodní lázně. Balneologie má v České republice letitou tradici. Světově proslulé jsou západočeské lázně Karlovy Vary, Františkovy Lázně a také Mariánské Lázně. Balneologie se ale rozvíjí také v Ústeckém kraji, kde je několik lázeňských provozů a sídlí zde i Výzkumný ústav balneologický. 

Stejně jako v jiných oborech tak i v balneologii může inovace spočívat v propojení znalostí z ostatních klíčových technologí (tzv. KET "key enabling technologies"). Výzkumný ústav balneologický nyní propojuje technologie balneologie s technologiemi nano a mikrobublin. Nano a mikrobubliny mohou zesílit léčebné účinky vody a to například při léčení dětských kožních onemocnění. 

V rámci našeho projektu ECOS4IN jsme identifikovali propojení znalostí s další klíčovou technologií (KET) a to digitalizací. Výzkumný ústav balneologický nyní s podporou regionálních inovačních fondů připravuje tzv. test bed, který kombinuje právě balneologii s nanotechnologiemi. Pokročilé senzory umožní testovat a pomocí metod umělé inteligence měřit účinnost léčebných postupů. Do tohoto projektu se zapojují i další organizace mimo region, například Akademie věd. Existuje zde tak šance vybudovat multioborové kompetenční centrum umožňující vznik nových léčebných postupů. 


ECOS4IN
 

Odkazy

 
Zodpovídá: Bc. Kateřina Hofírková
Vytvořeno / změněno: 5.8.2021 / 5.8.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém