Orientační nabídka


 

Divadlo městu a muzeum kraji. Krajské zastupitelstvo schválilo záměr vzájemného převzetí významných institucí v Ústí nad Labem

Během 22. zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje došlo ke schválení záměru vzájemného převzetí Severočeského divadla s.r.o a Muzea města Ústí nad Labem. Cílem je zajištění efektivního financování obou institucí a podpora jejich dalšího rozvoje.
Tisková zpráva z 26. června 2023
Opona - ilustrační foto
 

 
 

Severočeské divadlo s.r.o bylo v minulosti založeno krajem a statutárním městem Ústí nad Labem. Kraj i město mají ve společnosti stejný podíl a podle vzájemné smlouvy kryly oba společníci provozní ztráty divadla i potřebné investice. Tento závazek v letošním roce končí. Společníci musí proto řešit budoucí financování Severočeského divadla s.r.o., které bylo jako společnost založeno primárně jako pomoc městu Ústí nad Labem s udržením činnosti divadla opery a baletu. Tento typ umění patří k finančně nejnáročnějším formám živého umění. Jeho existence je však nezbytná pro udržení pestré kulturní nabídky v kraji. 

Na základě předběžné domluvy vyjednávacího týmu bylo se statutárním městem Ústí nad Labem domluveno převzetí Severočeského divadla s.r.o. městem a naopak převzetí Muzea města Ústí nad Labem krajem. Muzeum by mělo do budoucna fungovat jako příspěvková organizace Ústeckého kraje.

„Záležitosti převodu institucí byly v rámci krajského úřadu konzultovány s odborem legislativně-právním, odborem ekonomickým a odborem kultury a památkové péče. Pro převod institucí bude potřeba vypořádat majetkové záležitosti, obchodní podíl v Severočeském divadle s.r.o. a zároveň založit novou příspěvkovou organizaci Ústeckého kraje. V minulosti již však podobné úkony se statutárním městem Ústí nad Labem probíhaly. Očekáváme, že vzájemné převzetí muzea i divadla umožní jejich další rozvoj. Obě instituce patří ve svých oborech k nejlepším v Ústeckém kraji a u veřejnosti mají skvělé jméno. Přejeme si, aby tomu tak bylo i nadále,“ shrnul problematiku Jiří Řehák, náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče.

Návrh musí ještě projít schvalovacím procesem v rámci zastupitelstva statutárního města Ústí nad Labem.

 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 26.6.2023 / 26.6.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém