Orientační nabídka


 

Dny Ústeckého kraje v Bruselu

logo ÚK
Uspořádání Dnů Ústeckého kraje v Bruselu iniciovala Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje s Ústeckým krajem. Jedním z cílů bylo získat podporu pro další kroky regionální reprezentace, která chce kraj dostat do podoby chytré a efektivní symbiózy tradičních průmyslových odvětví a nových oborů – regionální ekonomiky podporující vzdělanost, zaměstnanost a sociální inkluzi. Dny ÚK proběhly tento týden.
 

 
 

Krajská delegace měla za cíl seznámit především europoslance a úředníky se základními údaji o našem kraji, o hospodářské orientaci, o hlavních problémech kraje, zaměstnanosti, životní úrovni, vzdělanosti, průmyslu a podnikání, oblasti výzkumu, vývoje a inovaci, technické a dopravní infrastruktuře a představit  příležitosti pro rozvoj. Prezentace kraje byla vedena myšlenkou, že rozvoj Ústeckého kraje přispívá k rozvoji České republiky a následně i rozvoji Evropské unie.

Radní Ústeckého kraje pro oblast sociálních věcí a bezpečnost Martin Klika prezentoval mimo jiné sociálně vyloučené lokality a s tím spojené problémy, včetně opatření, která kraj navrhuje a jedná o nich s vládou ČR. Byla diskutována také aktuální hrozba propouštění v důsledku útlumu těžby uhlí a potřeba podpůrných programů.

Oblast cestovního ruchu, její rozvoj v posledních letech a nové příležitosti prezentoval radní Jan Szántó, který má v gesci zahraniční vztahy, cestovní ruch a regionální rozvoj. Ze statistiky ČSÚ například vyplývá, že za celé 1. pololetí roku 2015 přijelo do našeho regionu 213 tisíc turistů, což je meziroční nárůst o téměř 16 % a je také dokladem zlepšení image kraje a bohaté nabídky v oblasti cestovního ruchu.

Předsedkyně HSR ÚK Gabriela Nekolová se zaměřila při své prezentaci na příležitosti pro rozvoj kraje, mj. v oblasti životního prostředí (obnova porostů Krušných hor, rekultivace území po těžbě a opatření k řešení sucha a povodňových rizik) a dopravní infrastrukturu, kde zástupce státu v EU požádala o pomoc v jednáních o splavnění Labe. Upozornila také na výzkumný geotermální projekt v Litoměřicích.

Také v prezentacích dalších řečníků byl Ústecký kraj představen jako příhraniční tradičně průmyslový region (uhlíková energetika, chemie a sklářství), který má obrovský rozvojový potenciál v rámci oživení evropského průmyslu a tvorby pracovních míst, který se také ale potýká se strukturálními problémy, jejichž řešení vyžaduje pomoc státu i EU ve smyslu Zprávy Evropského parlamentu o regionálních strategiích pro průmyslové oblasti v EU. Potřebné posílení konkurenceschopnosti tradičních průmyslových oborů a jejich doplnění o nová odvětví zaznělo i v kontextu rozvoje vzdělávání.

Europoslanci si vysoce cenili realizovaného setkání, dle jejich názoru je to za poslední léta prakticky první krajská reprezentace, která europoslance komplexně seznámila s regionální problematikou a hájila zájmy regionu koordinovaně. Setkání se zúčastnili europoslanci Evžen Tošenovský, Olga Sehnalová, Michaela Šojdrová, Jiří Maštálka a pan Šebestík v zastoupení Jana Kellera.

Za delegaci Ústeckého kraje se jednání zúčastnili členové Rady Ústeckého kraje Martin Klika a Jan Szántó, vedoucí odboru Kanceláře hejtmana Luboš Trojna, za Hospodářskou a sociální radu Ústeckého kraje její předsedkyně Gabriela Nekolová a dále představitelé UNICRE, Technologického parku NUPHARO, společnosti Severní energetická a Českomoravské konfederace odborových svazů.

Další jednání o potřebách a možnostech Ústeckého kraje proběhla také se zástupci Evropské komise a pracovníky Stálého zastoupení ČR.

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 12.11.2015 / 12.11.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém