Orientační nabídka


 

Do Mostu na Širák zavítal projekt ChemClust

u
Pracovního setkání partnerů projektu ChemClust ze strany České technologické platformy pro udržitelnou chemii (SusChem ČR). Se uskutečnilo v minulém týdnu. Po dva dny se u jednacího stolu střídali zástupci chemických společností, výzkumu a univerzit, aby komunikovali o možnostech spolupráce. Se svými zkušenostmi se s nimi podělili i hosté ze Saska–Anhaltska a Severního Porýní–Westfálska.
Tisková zpráva z 16. 5. 2011
 

 
 

Konference se odehrála v duchu osvětlení základních myšlenek projektu ChemClust přítomným potencionálním partnerům a to prostřednictvím hostů ze Saska- Anhaltska, jakožto vedoucího partnera a koordinátora. Zástupci Ministerstva pro ekonomii Saska-Anhaltska spolu s rozvojovou agenturou ISW, která se na koordinaci projektu spolupodílí, nastínili přítomným základní principy vzniku a fungování hospodářského celku na bázi klastru. Sdružení tohoto typu již v Evropě úspěšně prosazují výsledky spolupráce v oblastech vývoje, výzkumu a prezentují své požadavky společně k institucím svých státních správ. To začíná být pomalu zvykem i v České republice, avšak v chemickém průmyslu, který je pro náš kraj stěžejní, hospodářské subjekty hledí na tuto klastrovou politiku celkem skepticky.

Součástí setkání byla i prohlídka chemického parku v Záluží u Mostu.

Ústecký kraj je v projektu ChemClust zaměřen na rozvoj chemických parků, jakožto znalostních center, tedy institucí pro výzkum a vývoj, kde by se snoubily zájmy jak chemického průmyslu, tak i subjektů vzdělávání a výzkumu. Profesor Lederer představil projekt, jehož cílem je  vybudovat v areálu Chempark Záluží moderní výzkumné a vzdělávací centrum (Unipetrol Centre for Research and Education - UniCRE). Centrum se bude zaměřovat na výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání v oblasti rafinérských a petrochemických technologií,  environmentálních technologií a procesů pro efektivní využívání obnovitelných zdrojů energie. Aktivity na půdě chemického výzkumu prezentovali zástupci přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem. Následovaly prezentace rozvinutých chemických klastrů v Sasku-Anhaltsku a v Severním Porýní–Westfálsku, jako je například klastr CeChemNet. kde v šesti chemických parcích figuruje na 600 podniků a pracuje zde na 28 000 zaměstnanců.

Přičemž úroveň tohoto odvětví průmyslu byla v roce 1989 srovnatelná u nás i u našich západních sousedů. Tato mezinárodní schůzka odstartovala bezesporu konstruktivní debatu o regionální i celoevropské spolupráci v oblasti chemického průmyslu pro posílení konkurenceschopnosti a udržitelného vývoje.

 

Připravil: odbor SPRP

0
1
Účastníci mítinku. Na pozadí chemický park Záluží u Mostu.

2
Prezentace v prostředí hotelu Širák

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 16.5.2011 / 16.5.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém