Orientační nabídka


 

Do Záchranného kruhu se zapojují školy v Ústeckém kraji

1
Systematická informovanost, vzdělávání, prevence a příprava jsou základním předpokladem pro kvalitní ochranu obyvatelstva. Krajský úřad Ústeckého kraje a Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje svými společnými aktivitami zvyšují připravenost žáků a pedagogů v regionu na mimořádné události. Tím přispívají k eliminaci rizikového chování a jeho dopadů, zvyšují schopnost adekvátní reakce žáků na mimořádnou událost, tedy schopnost sebeochrany a vzájemné pomoci.
 

 
 

Tisková zpráva z 3. března 2011

 

Konkrétní aktivitou je díky členství Ústeckého kraje v Asociaci Záchranný kruh projekt „Chraň svůj svět, chraň svůj život“. Prostřednictvím krajského úřadu byla nastavena účinná spolupráce s Pedagogicko-psychologickou poradnou Ústeckého kraje, která pravidelně spolupracuje se školními metodiky prevence jednotlivých základních a středních škol v kraji. Koncem roku 2010 nakoupil úřad 333 kompletních sad CD s výukovými programy, které jsou v současné době prostřednictvím metodiků prevence distribuovány do všech základních škol v Ústeckém kraji. Na podporu projektu zrealizuje HZS Ústeckého kraje za přispění krajského úřadu v tomto roce celkem 7 pohybově-vědomostních soutěží pro děti základních škol. Tyto akce se budou konat v jednotlivých okresních městech celého Ústeckého kraje a cílem je ověřit teoretické znalosti a také praktické dovednosti dětí v oblasti problematiky ochrany člověka za mimořádných událostí.

 

V rámci projektu „Chraň svůj svět, chraň svůj život“ bylo vytvořeno 11 interaktivních výukových kurzů. Jedná se o 4 kurzy pro první stupeň (vhodné i pro předškoláky a žáky speciálních škol) – Osobní bezpečí, Běžná rizika, Požáry I a Mimořádné události I. Dále pro druhý stupeň 7 kurzů (vhodné také pro žáky osmiletých gymnázií a střední školy) – Mimořádné události II, Požáry II, Povodně, Atmosférické poruchy, Zemětřesení, sopečná činnost, sesuvy půdy a laviny, Havárie, Terorizmus a jiné hrozby. Součástí těchto kurzů jsou i pracovní listy, testovací otázky a hry pro děti. Aby byly výukové materiály komplexní, vytvořila Asociace Záchranný kruh také metodickou pomůcku pro učitele, která jim pomáhá s kurzy pracovat. Hlavním cílem je systémová podpora a pomoc školám a školským zařízením při výuce a výchově problematik ochrany života, zdraví, životního prostředí a majetku.

 

Asociace Záchranný kruh vznikla v roce 2005 Z iniciativy HZS Karlovarského kraje. Je to subjekt sdružující na základě partnerských dohod záchranářské subjekty, orgány veřejné správy a ostatní partnery za účelem vzájemné spolupráce při realizaci aktivit vedoucích ke zvýšení informovanosti, vzdělanosti a připravenosti obyvatelstva v oblasti běžných rizik, mimořádných událostí a krizových situací. „Záchranný kruh“ napomáhá také k prohloubení podpory integrovaného záchranného systému, subjektů a veřejnosti při zvyšování prevence běžných nebezpečí, mimořádných událostí a krizových situací. Za dobu své existence Asociace Záchranný kruh realizovala řadu dílčích projektů, z nich nejvýznamnější a nejdůležitější je projekt „Chraň svůj svět, chraň svůj život“.

 

V roce 2010 se členem Asociace Záchranný kruh stal i HZS Ústeckého kraje, který s nabídkou spolupráce na tomto projektu oslovil další subjekty.

 

 

Připravila:

Por. Ing. Iva Karafiátová,

Komisař ochrany obyvatelstva, HZS ÚK

 

Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

mob. 737 203 666

hanackova.m@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 3.3.2011 / 3.3.2011 | Účinnost do: 3.3.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém